Várólista van a Mercedes-Benz több tízezer eurós eredetiségvizsgálatára

Fotó: Kienle
Vágólapra másolva!
Különösen nagy értékű veteránautók eredetiségét tanúsítja a Mercedes-Benz Classic, a laborvizsgálatok miatt az ár több tízezer euró.
Vágólapra másolva!
Fotó: Kienle

Az egész azzal kezdődött, hogy az 1984-ben alapított Kienle Fahrzeugtechnik nevű Mercedes-Benz specialista műhely brókerként működött közre 2019-ben egy Mercedes-Benz 300 SL Roadster értékesítésében, majd 2022-ben kiderült, hogy valami nem stimmel annak az autóval. Egy német üzletember ugyanis svájci forrásból vásárolt egy 1961-es Mercedes-Benz 300 SL Roadstert, amelyet nem tudott forgalomba helyezni, mert az alvázszám már benne volt a rendszerben. A svájci autónak megvolt a hiánytalan dokumentációja a 2 tulajdonostól, vizsgálatok után maga a gyár is igazolta annak valósságát, úgyhogy nyilvánvaló lett, hogy a másik autóval probléma van. Az idő közben Malajziába került autóról aztán rövid szemrevételezést követően kiderült, hogy nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy felismerjék a manipuláció nyomait – az elsődleges alvázszámon kívül a többit eltüntették a kérdéses helyekről, a motorszám is láthatóan sérült volt. Senki nem vádolta a Kienle Fahrzeugtechnik nevű céget a manipulációval, de a megrendelők bizalma megrendült a cégben, hogy ennyire nyilvánvaló hamisítást nem vettek észre, a bevételek elapadása miatt pedig a cég csődbe ment. Azonban a Mercedes-Benz nem akarta veszni hagyni az ott felhalmozott szaktudást, ezért felvásárolta a céget – átvette az alkalmazottakat, megvásárolta az évtizedek alatt felépített alkatrészraktárat, a szellemi tőkét –, és az eddigi szolgáltatásokat a fellbachi Mercedes-Benz Classic Center kínálja tovább.

Fotó: Mercedes-Benz

A gazdag ügyfelek megnyugtatására pedig új eredetiségvizsgálat-szolgáltatást indítottak, amelyben benne van a gyári archívumban lévő dokumentumok előkeresése, illetve az autó tüzetes, laborvizsgálatokat – fényezés kora, rétegszám, metallurgiai vizsgálatok – is tartalmazó vizsgálata. Az is szerepel a kész dokumentumban, hogy az autó mely alkatrészei eredetiek, melyeket javítottak vagy cseréltek az évek alatt. A mélyreható vizsgálatok miatt az eredetiségvizsgálat költsége több tízezer euró, ennek megfelelően csak nagy értékű, értsd több százezer vagy millió euróba kerülő autókhoz ajánlják a szolgáltatást. Ennek ellenére a nemrég indult szolgáltatásra máris várólista alakult ki, mert ha a Mercedes-Benz mond ítéletet egy autó pedigréjéről, az értéknövelő tényező lehet a sok esetben befektetésnek vásárolt veteránautók világában.
 

Fotó: Mercedes-Benz

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!