A folsavkiegészítést - naponta legalább 400 mikrogramm folsav bevitelét - a terhesség előtti 1-2 hónapban és a terhesség korai szakaszában évtizedek óta ajánlják, mivel több vizsgálatban is kimutatták, hogy ezzel megelőzhetők a velőcsőzáródási rendellenességek, illetve az embrionális agy és gerincvelő fejlődését érintő problémák akár 70 százaléka. A folsavat a terhesség első harmadának végéig ajánlott mindenképpen szedni.
A jód szükséges a pajzsmirigy optimális működéséhez, amely hormontermelése révén a szervezet anyagcseréjének szabályozásában központi szerepet tölt be. Különösen fontos a megfelelő mennyiségű jód bevitele a terhesség és a szoptatás időszakában, mert az embrió és a magzat idegrendszerének fejlődéséhez az anyai pajzsmirigy kielégítő hormontermelése szükséges. Az anyai jódhiány lassítja a gyermek mentális és pszichomotoros fejlődését. A jódpótlás szempontjából kiemelt időszak a terhesség első trimesztere.
Jó jódforrások a tengeri halak, a jóddal dúsított asztali só. A jód táplálékkiegészítő formájában is beszerezhető. A napi ajánlott dózis 100-150 mikrogramm. Aki a babavárás előtt áll, vagy már várandós és pajzsmirigyproblémái vannak, a jódpótlásról mindenképpen konzultáljon orvosával.
Minden harmadik kismama vashiányos vérszegénységben szenved. A vashiány növeli a koraszülés, illetve a kis súlyú újszülött világrahozatalának kockázatát. A terhesség alatti megfelelő vasszint segít a gyengeség, fáradtság, ingerlékenység megelőzésében is. Egyes tanulmányok szerint a szülés utáni depresszió kockázata is nagyobb a vashiányos kismamák esetében. A terhesség alatti vashiány kihat a gyermek születés utáni agyfejlődésére is.
Jól felszívódó vas a húsokban, halakban található, és néhány növényi táplálék (spenót) is gazdag vasban, ám ezek felszívódása kisebb hatékonyságú. A vastabletták felszívódását javítja, ha C-vitaminnal vesszük be őket, például citromos vízzel. Részletes vérkép ismeretében, az orvossal konzultálva döntsünk a szükséges vaskiegészítésről.
A D-vitamin-pótlás mindenkinek javasolt ősztől-tavaszig, a várandósoknak azonban nagyobb - 1500-2000 Nemzetközi Egység - a napi szükségletük. Ismert, hogy magzati korban a D-vitamin-ellátottság az anya D-vitamin-szintjével arányos. Születés után azonban a csecsemő már maga kell, hogy kapja a D-vitamin-cseppet, az anyatej ugyanis rendkívül kevés D-vitamint tartalmaz.
A terhesség alatt fogyasztott omega-3 zsírsavak segítik a baba idegrendszerének fejlődését és pozitívan hatnak a későbbi mentális képességeire is. Egyes vizsgálatok szerint az allergiák kockázata is alacsonyabb azoknál a gyerekeknél, akiknek az édesanyja a várandósság alatt rendszeresen fogyasztott halat, lenmagot vagy diót. Aki a felsoroltakat csak ritkán illeszti étrendjébe, az halolajjal, táplálékkiegészítőkkel fogyaszthatja el a szükséges omega-3 zsírsav mennyiséget.