Számos olyan élelmiszer létezik, amelynek fogyasztása segít egyensúlyban tartani a hormonháztartást, fokozza a termékenységet, ezáltal megkönnyíti a teherbeesést. Nem egzotikus csodaszerekre kell gondolni, hanem olyan zöldségekre, gyümölcsökre, olajos magvakra vagy fűszerekre, amelyek egyébként a táplálkozási ajánlások szerves részét képezik, az pedig külön „bónusz”, hogy a termékenységet is pozitívan befolyásolják. Miből érdemes tehát bevásárolnia annak, aki babát szeretne?
A zöldségek közül a káposztafélék, a brokkoli, a leveles zöldségek és a burgonya a leginkább ajánlott azok számára, akik babát szeretnének. A brokkoli és a leveles zöldségfélék magas folsav- és vastartalmuk révén elősegítik a megtermékenyített petesejt megtapadását, továbbá a bennük lévő C-vitamin nélkülözhetetlen a petefészkek megfelelő működéséhez és a peteérési folyamathoz.
A káposztaféléket sokan nem szeretik, a gyermeket tervező nőknek mégis érdemes gyakrabban fogyasztani ezekből: a bennük lévő di-indol-metán (DIM) nevű vegyület kulcsfontosságú szerepet játszik az ösztrogénlebontási folyamatokban, így csökkenti a teherbeesést nehezítő miómák és az endometriózis kialakulásának kockázatát. A burgonya pedig a B- és E-vitamin tárháza – utóbbiak elengedhetetlenek az egészséges sejtosztódáshoz.
A gyümölcsök közül magas C-vitamin-tartalmuk miatt a citrusféléket érdemes előnyben részesíteni (a C-vitamin a peteérést segíti) annak, aki gyermeket szeretne. A banán rendszeres fogyasztását is javasolják a szakemberek, mert magas B6-vitamin-tartalma révén elősegíti a rendszeres menstruációs ciklust, ezáltal javul a termékenység. Aki teheti, friss ananászt is iktasson be az étrendjébe: az ananász sok mangánt tartalmaz, ami a nemi hormonok termelődéséhez szükséges.
A fehérjék közül a gyermeket tervező nőknek a zsírszegény tej helyett inkább a teljes tej (és abból készült tejtermékek) fogyasztását javasolják, mert a bennük lévő zsírsavak és a kalcium fokozza a termékenységet.
A tojás is remek választás, hiszen a benne lévő kolin, folsav és D-vitamin mind pozitívan hatnak a termékenységre.
A halak közül az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halakat, például lazacot érdemes gyakrabban fogyasztani, de aki szereti, ehet megfelelően elkészített rákféléket is – utóbbiban sok a B12-vitamin, ez pedig elengedhetetlen a szervezet ösztrogén-szintjének fenntartásához, és a megtermékenyített petesejt beágyazódásához.
A tökmag és a lenmag igazi csodaszer a gyermeket tervező nők számára: olyan létfontosságú tápanyagokat tartalmaznak, amelyek a szaporodási folyamatokhoz elengedhetetlenek. Mandulából is érdemes bevásárolni, mert magas E-vitamin és omega-3 zsírsavtartalma révén ugyancsak megkönnyíti a teherbeesést.
A fűszerek közül a kurkuma nemcsak az ételek ízesítését segíti, de a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően a termékenységet is fokozza. A fokhagyma is jó segítőtárs lehet: a benne lévő szelén csökkenti a vetélés kockázatát, így növeli a sikeres terhesség esélyét.