A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Az anya személyiségétől is függ, mennyit sír egy újszülött

terhesség
Mother picking up crying infant
Vágólapra másolva!
Egy átlagos újszülött naponta 1-3 órát sír. A már eddig is ismert okok mellett egy német kutatás most egy új - de korábban is sejtett - okot igazolt: az anya személyisége, hogy mennyire szorongó, aggódó, szintén befolyásolja, hogy mennyit sír az újszülött.
Vágólapra másolva!

Egy új kutatás szerint kihat a magzatra, majd az újszülöttre is, hogy az anya mennyire szorongó, aggodalmaskodó természet: a vizsgálat eredményei szerint a szorongó anyák gyermekei többet sírnak.

Az Archives Of Disease In Childhood című szaklapban megjelent kutatásba közel 300 nőt vontak be. Az első interjúkat a terhesség korai szakaszában vették fel, és a résztvevőket arról kérdezték, hogy a várandósság előtt mennyire volt jellemző rájuk a szorongás, az aggodalmaskodás, a túlzott félelem, voltak-e pánikrohamaik, és általában mekkora stresszben éltek. Az interjúkat többször megismételték a várandósság alatt, majd a szülést követően, egészen a csecsemő 16 hónapos koráig.

Anya vigasztalja síró babáját Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

A nők 10 százaléka számolt be arról, hogy a születését követő hónapokban gyermeke extrém sokat sírt. Az eredmények szerint a szorongó anyák csecsemői, kétszer nagyobb valószínűséggel váltak sokat síró babákká.

A kutatók szerint a jelenség hátterében egyrészt az állhat, hogy az anyai stresszhormonok egy része a terhesség alatt átjut a magzatba, és befolyásolhatja az agyfejlődését. Másrészt az aggodalmaskodás befolyásolja az anya szülői magatartását is.

Külön nehézség, hogy egy szorongó személyiségű anya egy eleve sokat síró újszölöttel könnyebben kerül negatív spirálba is: minél többet sír a baba, az anya annál többet szorong, és annál kevesebbet alszik. A fáradt anya pedig levertebb, érzékenyebb, és kevesebb türelme is van a sokat síró csecsemőhöz, így kevésbé is képes őt megnyugtatni. Ezért a kutatás készítői azt ajánlják azoknak a kismamáknak, akik eleve tudják magukról, hogy hajlamosak túlaggódni a dolgokat, kérjenek előre segítséget rokonoktól, barátoktól a szülést követő hetekben, hónapokban, amíg nem szereznek kellő magabiztosságot az anyaság terén.

Napi 1-3 óra sírás normális az első hónapokban

A gyermekorvosok szerint, ha egy újszülött naponta 1-3 órát sír, teljesen normális. A baba ugyanis sírással kommunikál, így fejezi ki, ha éhes, fázik, melege van, ha fáradt, unatkozik, az anya közelségére vágyik, vagy ha fájdalma van. Vigasztalhatatlannak tűnő, akár órákon át tartó sírások jellemzik a hasfájós (kólikás) babákat is.

Félévnél fiatalabb babáknál normális a késő délutáni, esti sírás is, akár szintén órákon át. Ilyenkor a csecsemő gyakran úgy tűnik, mint akinek komoly fájdalmai vannak: ökölbe szorítja a kezét, a mellkasához húzza a térdét, megfeszíti a gerincét - mégis képtelenség segíteni neki. Nem segít a ringatás, az ölbe vétel, visszautasítja a nyugtatást. Jellemzően, egyik pillanatról a másikra, látszólag ok nélkül kezdődik a sírás, és sokszor így is marad abba. Ez a típusú sírás jellemzően a hatodik héttől kezdődik, a legintenzívebb a második hónap körül, majd a harmadik hónaptól fokozatosan enyhül, és féléves kor körül elmúlik. A hasfájósság miatti sírás a 3-4. hónaptól jellemzően szintén alábbhagy.

Mi segít sírás ellen?

Minél fiatalabb a csecsemő, annál valószínűbb, hogy a sírás hátterében az éhség áll - még akkor is előfordulhat ez, ha épp csak befejezte az evést.

Vigasztalhatatlanul sírhat a csecsemő akkor is, ha túl fáradt, túl sok figyelmet, impulzust kapott a látogatóktól, ami után nehéz váltania, lecsendesednie. Ilyenkor segíthet egy másik szoba, egy nyugodt tér, az anya közelsége.

Sok kisbaba számára a teli pelenka melege megnyugtató, ám azt már nem szeretik, ha a popsijukon kiütések keletkeznek. Sok újszülött utálja a pelenkacserét, vagy nem szeret fürdetés előtt vetkőzni - egyszerűen nincsenek még hozzászokva, és kellemetlennek tartják, hogy hidegebb levegő éri a testüket.

A baba sírhat akkor is, ha túl melege van, vagy ha fázik. Hogy mennyire meleg a gyerek, a hasán érdemes ellenőrizni, keze-lába rendszerint hűvösebb. Hüvelykujjszabály, hogy az újszülöttnek általában egy réteggel több ruhára van szüksége, mint a felnőttnek.

A síró babát megnyugtathatja a fizikai kontaktus, az anya hangja, éneke, vagy bármilyen monoton zaj. Mivel a méhben az anya szívverése állandó háttérzajt jelentett számára, elképzelhető, hogy a mosógép, a hajszárító vagy a porszívó hangja szintén nyugtatóan hat rá. De vannak már külön babák számára készített fehér zaj felvételek is.

Ugyancsak nyugtató hatású az ujjszopás, a cumi, a fürdés, és a ringatózás (ölben, sétálva, hintaszékben, autózva), de segíthet a hát- vagy a has finom masszírozása is.

Ha minden erőfeszítés ellenére tovább sír a baba

Kisgyerekes szülők számára az egyik legstresszesebb élmény, amikor a síró babát minden erőfeszítésük ellenére sem tudják megnyugtatni. Ilyenkor a legfontosabb, hogy az anya nem hibáztassa magát: ő megtett minden tőle telhetőt. Fontos tudatosítani, hogy a babával sincs semmi baj, a sírás nem árt neki, és ez csak egy átmeneti időszak, a csecsemő hamarosan már a kommunikáció más eszközeit is elsajátítja (hangok, mosoly, mozgás, mutogatás), és akkor lényegesen kevesebbet sír majd. Sokszor már az is segít, ha az anya egyszerűen csak elfogadja, hogy a gyermeke az átlagnál többet síró baba.

Mikor jelez a sírás betegséget?

A statisztikák szerint a vigasztalhatatlan sírások csupán 5 százaléka jelez betegséget, és ezek közül is a többség kényelmetlenséggel járó, de nem súlyos állapot. Ilyen lehet a savas reflux, a középfülgyulladás, vagy a végbélnyílás sérülései (anális fisszúra, tályog..stb).

Betegség esetén már magának a sírásnak a hangja is más lehet (gyengébb, magasabb, sürgetőbb), de jellemzően vannak más tünetek is: láz, hányás, hasmenés, székrekedés, kedvetlenség, étvágytalanság, különféle duzzanatok. Ilyenkor ajánlott orvoshoz fordulni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!