A grapefruit ideális téli gyümölcs: tele van az immunrendszert erősítő vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A húsa és a leve gazdag C-vitaminban, a magjából kinyert olaj pedig fertőtlenítő hatású.
Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnő a megfázás tüneteinek enyhítésére, erősíti az érfalakat, csökkenti a visszér kialakulását, remek máj- és vértisztító, valamint segít a zsírok lebontásában, ezért kiváló koleszterinszint csökkentő - áll a Napsugár Életház legfrissebb sajtóközleményében.
A C-vitamin mellett nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és foszfort, míg kisebb mennyiségben B, E és K vitaminokat, biotint, inozitot és többféle ásványi anyagot is.
A vásárlás során csak olyan gyümölcsöt válasszunk, amelynek a külseje hibátlan, és ha megszagoljuk kellemes, citrus illatot érzünk, ugyanis a grapefruit a szüretelés után már nem érik tovább.
A grapefruitmag olaj baktérion- és vírusölő hatású
A frissen facsart grapefruitlé kiváló ital fogyókúra esetén, hiszen tele van vitaminnal, nem engedi megkötni az elfogyasztott zsírok nagy részét, illetve alacsony energia- és cukortartalommal rendelkezik.
A magból kinyert kivonat rendkívül sok baktérium, vírus és fertőzés ellen megoldást jelent, így fertőtlenítő hatásának köszönhetően segít például a nőgyógyászati panaszok kezelésében.
A grapefruit remekül illik a tenger gyümölcseihez, a füstölt halakhoz és a szárnyas ételekhez, levéből pikáns és egészséges salátaöntet készíthető.
Ízletes grapefruit receptek
Mézes grillezett grapefruit
Hozzávalók: 2 grapefruit, méz, kardamom, fahéj.
Elkészítés: Az alaposan megmosott grapefruitokat félbevágjuk, majd a húsát körbevágjuk, de nem emeljük ki a héjból. A gyümölcsöket nyakon öntjük mézzel, ízlés szerint megszórjuk kardamommal és fahéjjal, majd a sütőben 5 percig grillezzük. Reggelinek magában is kiváló, de akár salátaágyon, vagy valamilyen hús mellé köretként is tálalhatjuk.
Grapefruit falatok salátaágyon
Hozzávalók: rukkola, 1 grapefruit, 1/2 citrom leve, 8-10 szem rózsabors, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál gyömbérgyökér, 2 evőkanál olívaolaj, 3 szem zöld kardamom, egy csipet só
Elkészítés: A grapefruitot és a rukkolát alaposan megmossuk. A rukkola leveleket elhelyezzük egy tálban, majd a megtisztított és a hártyától is megszabadított grapefruit húsokat elhelyezzük rajta. A citrom levét összekeverjük egy kevés grapefruitlével, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a mézet, a kardamomot, a lereszelt gyömbért és az olívaolajat. Az öntetet alaposan összekeverjük, majd a salátára locsoljuk.