A helyesen elkészített brokkoli rákellenes hatású, heti 3-5 adag már érzékelhető változásokat eredményez a szervezetben - állapítja meg a Nutrition and Cancer című rákkutatási szaklap legfrissebb számában megjelent kutatás.
Ahhoz hogy a zöldség előnyös tulajdonságai érvényesülhessenek, fontos, hogy ne főzzük túl. A hő hatására ugyanis tönkremegy a mirozináz enzim, amely nélkülözhetetlen a brokkoli legfőbb rák- és fertőzésmegelőző összetevője, a szulforafán képződéséhez. A legjobb, ha a brokkolit csak pároljuk 2-3 percig.
A brokkolicsírák még nagyobb mennyiségben tartalmazzák a mirozinázt. A kutatás szerint ha a brokkolit még csirákkal is megszórjuk, a rákellenes hatás nagyobb, mintha önmagában csak a zöldséget vagy csak a csírákat fogyasztjuk. Ugyancsak fokozhatjuk a brokkoli hatását, ha szintén rákellenes vegyületeket tartalmazó retket, vizitormát, arugula salátát vagy wasabit fogyasztunk hozzá.
Hogyan pusztítja a brokkoli a ráksejteket?
A Journal of Medicinal Chemistry legfrissebb számának egyik cikke szintén foglalkozik a brokkoli rákellenes hatásával: egész pontosan feltárja a zöldség hatásmechanizmusának molekuláris hátterét.
Eszerint a p53 gén által kódolt fehérje gátolja a daganatos sejtek kialakulását. A p53 gén egyes mutációinak hatására a védelem nem alakul ki. A daganatos megbetegedések körülbelül felében a p53 gén mutációja figyelhető meg.
A brokkoli és rokonai (karfiol, vízitorma) gazdagok izotiocianátokban, amelyek szelektíven gátolják a mutáns p53 gének által kódolt fehérjéket, a normális szerkezetű p53 fehérjéket azonban nem.
A kutatók szerint a mutáns p53 géneket gátolva csökkenthető a ráksejtek egyes kemoterápiás gyógyszerekkel szembeni rezisztenciája is. Minden jel arra mutat: érdemes minél több brokkolit ennünk.