Az eper-, málna-, áfonyafogyasztást ajánló tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozási szaklapban jelent meg.
A Kelet-angliai Egyetem kutatói Aedin Cassidy vezetésével arra voltak kíváncsiak, hogy melyek azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek gyakori fogyasztása csökkenti a vérnyomás emelkedésének kockázatát.
Több mint százezer ember szokásait, betegségeit vizsgálták
A kutatók két olyan, nagy mintaszámú vizsgálat adatait elemezték, amely évtizedek óta zajlik az Egyesült Államokban. A vizsgálatokból a részletes étkezési szokások mellett a résztvevők egészségi állapota is követhető.
Az egyik, 1976-ban kezdődött vizsgálatba mintegy 122 000 nővér és asszisztens kapcsolódott be. A másikban az egészségügyben dolgozó férfiak életmódjáról gyűjtöttek adatokat 1986 óta. Az angol kutatók így többszázezer ember táplálkozási szokásairól kaptak információt, és azt egybevethették a résztvevők egészségi állapotával.
Előnyben a pirosak és a sötétkékek
Kiderült, hogy az antocianinokat tartalmazó színes gyümölcsök bőséges, rendszeres fogyasztása esetén kisebb a vérnyomás emelkedésének kockázata.
Ezek közé tartoznak a vörös és a piros gyümölcsök, mint az eper, a málna, vagy a vérnarancs, illetve a sötétkékek, mint az áfonya és rokonai.
A vizsgálat szerint akik különösen gyakran fogyasztották ezeket a gyümölcsöket, azok között nyolc százalékkal kevesebbnek volt magas vérnyomása.
Az antocianin kedvező hatása különösen fiatalabb korban érvényesült. "Ez fontos, hiszen a helyes étkezés segít a betegség megelőzésében" - áll a tanulmányban.