Levendulaolajjal a gombás betegségek ellen

Vágólapra másolva!
A levendulaolaj segíthet az egyre gyakrabban előforduló gyógyszerrezisztens gombás fertőzések leküzdésében. Az illóolaj hatékonyan elpusztítja azokat a gombafajokat, amelyek az igen gyakori bőr- és körömfertőzések okozói - olvasható a Journal of Medical Microbiology című mikrobiológiai szaklapban.
Vágólapra másolva!

A portugáliai Coimbrai Egyetem kutatói a Lavandula viridis L'Hér nevű levendulafaj desztillált olaját vizsgálták. Az olajat számos patogén gombafajon kipróbálták, és azt találták, hogy laboratóriumi körülmények között többféle bőrgombásodást okozó (dermatofiton) fajt, valamint különböző Candida-fajokat is elpusztít.

A dermatofiton gombák számára a bőrben, a hajban és szőrben és a körmökben található keratin szolgál táplálékforrásként, ezért ezeken a területeken - leggyakrabban a lábujjak közt, a körmökön és a fejbőrön - okoznak gyulladást. A Candida-fajok, bár a legtöbb emberben semmilyen problémát nem okoznak, egyesekben a nyálkahártyák gombás fertőzését (pl. szájpenészt és hüvelygombásodást) idézhetik elő. Legyengült immunrendszerű betegekben a Candida-fajok súlyos fertőzést is okozhatnak, ha a gombasejtek a véráramba jutnak.

Egyre több a gombás megbetegedés

Jelenleg viszonylag kevés fajta gombaölő gyógyszer van forgalomban, és ezeknek gyakran mellékhatásai lehetnek. A kutatást vezető Lígia Salgueiro és Eugénia Pinto szerint nagy szükség van új gombaölő szerekre, mivel az utóbbi években egyre nő a gombás betegségek gyakorisága, különösen a legyengült immunrendszerű betegek körében. Ezt többnyire a széles spektrumú antibiotikumok és az immunrendszert elnyomó kezelések egyre gyakoribb alkalmazásával magyarázzák.

A levendulafajokból desztillált illóolajokat széles körben használják, különösen az élelmiszer- és kozmetikai iparban. Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy ezeknek az olajoknak nyugtató és görcsoldó, valamint hatékony baktériumölő és antioxidáns hatása is van.

A portugál kutatócsoport igazolta, hogy a levendulaolaj a gombasejtek membránjának károsítása révén hat. A kutatók reményei szerint a laboratóriumi vizsgálatok után klinikai vizsgálatokban is kipróbálják a levendulaolaj gombaölő hatását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről