Kapcsolatot találtak a D-vitamin-hiány és a gyerekkori allergia között

Vágólapra másolva!
A gyermekkori alacsony D-vitamin-szint együtt jár az allergia kialakulásának fokozott kockázatával - állítják a New York állambeli Yeshiva Egyetem Albert Einsteinről elnevezett orvosi karának kutatói.
Vágólapra másolva!

A kutatók 3136 gyermek és 3454 felnőtt vérmintáiban vizsgálták meg a szérum D-vitamin-szintjét. A mintákat egy korábbi, széles körű vizsgálat (National Health and Nutrition Examination Survey) keretében gyűjtötték az Egyesült Államokban, a lakosság egészségi állapotának és táplálkozási szokásainak felmérésére.

Az adatgyűjtést kérdőives interjúk, fizikai vizsgálatok és laboratóriumi tesztek segítségével végezték. Az egyik teszt, amit használtak, 17 különböző allergiát képes kimutatni az immunoglobulin E (IgE) szintek alapján - ezt az ellenanyagot a B-limfociták az allergének kiváltotta reakció során termelik.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology immunbetegségekkel foglalkozó szaklapban megjelent közlemény szerint a kutatók nem találtak összefüggést a felnőttek D-vitamin-szintje és az allergiás betegségek között. Ám gyermekek és serdülők esetében az alacsony D-vitamin-szint fokozott érzékenységgel járt együtt a 17 tesztelt allergén közül 11-gyel szemben, amelyek közt környezeti allergének (pl. parlagfű és tölgy pollenje, kutyaszőr, csótány) és élelmiszerek (pl. földimogyoró) is voltak.

Azok a gyerekek, akikben D-vitamin-hiányt mutattak ki (vagyis kevesebb mint 15 nanogramm D-vitamint egy milliliter vérben), például 2,4-szer nagyobb eséllyel szenvedtek földimogyoró-allergiában, mint azok a gyerekek, akiknek D-vitamin-szintje megfelelő volt (több mint 30 nanogramm D-vitamin egy milliliter vérben).

Az eredmények pusztán együttjárást mutatnak, és nem igazolják, hogy a D-vitamin-hiány allergiát okoz a gyermekekben - figyelmeztetnek a szerzők. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy a gyermekeknek szüksége van megfelelő mennyiségű D-vitaminra. A legfrissebb ajánlások szerint a gyermekeknek naponta 600 nemzetközi egység (15 mikrogramm) D-vitamint kell fogyasztani, például hal, tojásban, tejtermékek és máj formájában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről