A máj az emberi test legnagyobb belső szerve, több száz feladata van, melyekben fontos, vagy egyedüli szerepet játszik. Részt vesz többek között az anyagcserében, az ásványianyag- és vitaminellátásban, úgynevezett "elővitaminokból" vitaminokat állít elő és vitaminokat tárol. A szervezetben található koleszterinmennyiségnek hozzávetőlegesen a felét a máj állítja elő. A májsejtek termelik továbbá a zsírok lebontásához nélkülözhetetlen epét, mely az epehólyagban tárolódik, és a közös epevezetéken át a patkóbélbe ürül.
E szervünk regenerálódó képessége kiemelkedő, különösen akkor, ha a károsodás csak a májállomány bizonyos részét érinti, például májdaganat eltávolítása esetén. Ha azonban az egész állományt érintő betegségről van szó, például májzsugorodás, zsírmáj esetén, ez a képesség gyengébb.
Kell-e a májat "méregteleníteni", "tisztítani"?
A máj fő feladata a méregtelenítés, a bélből felszívódott vegyületek (köztük mérgező anyagok) lebontása és kiválasztása az epébe vagy a vérbe, ezáltal hozzájárulva a szervezet belső kémiai egyensúlyához.
Bizonyos májbetegségek, például hepatitis vírus fertőzés esetén ez a méregtelenítő hatás gyengülhet. Az ideális májműkődést továbbá akadályozza a túlsúly, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, valamint egyes vegyszerek, a feldolgozott élelmiszerekben található mesterséges anyagok egy része, egyes gyógyszerek (többek között a fogamzásgátlók), és a túlzásba vitt alkoholfogyasztás is, hiszen az alkohol lebontása szintén a májban történik.
Ilyen esetekben a vény nélkül kapható készítményekkel, gyógyteákkal segíthetjük májunk működését, külön "méregtelenítő" kúrába azonban ne kezdjünk.
Felejtsük el a drasztikus megoldásokat, gyógyteákkal védjük májunkat!
A gyógyteák mértékletes fogyasztásának a legtöbb esetben hosszabb távon sincs mellékhatása, és nem okoznak függőséget. Ellenben az a világhálón sok helyütt ajánlott eljárás, mely keserűsóval hígított víz, majd grapefruitos olívaolaj fogyasztását javasolja, erősen legyengíti a szervezetet, továbbá káros hatással van a májműködésre és az epefolyadék termelődésére is.
A nagy mennyiségű keserűsóval dúsított folyadék megterheli a bélrendszert, erős hasmenést okoz, az olívaolaj pedig fokozott epefolyadék-elválasztásra kényszeríti a májat. Az olaj emésztéséhez nagy mennyiségű epére van szükség, az epehólyag fokozott összehúzódása pedig fájdalmas görcsöket okozhat.
Betegség esetén kérjük ki a szakorvos véleményét! Önmagában sem a vény nélkül kapható tabletták, sem a gyógyteák nem tekinthetők gyógyító hatásúaknak, de betegségek esetén a gyógyszeres kezelés kiegészítésére szolgálhatnak, illetve a teák segíthetik a máj működését, és az epefolyadék ürülését a patkóbélbe. Bármilyen eredetű májbetegségben (vírusos májgyulladások, alkohol okozta májkárosodás, autoimmun májbetegség), epebetegségben kérjük ki a szakorvos véleményét, hogy a kezelés mellett szedhetők-e a készítmények, ihatók-e a májvédő és/vagy detoxikáló teák. |
A legfontosabb májvédő növények
Máriatövis (Silybum marianum)
Népies neve őszbogáncs, a legismertebb és leghatásosabb májvédő növény. Gyógyászati célokra a növény termését használják. Fő hatóanyagai az úgynevezett flavonoglikánok (három alkotórészből álló szilmarinkomplex), tartalmaz továbbá keserűanyagot, linolsavat és olajsavat is.
A flavonoglikánok segítik a májsejtek osztódását és regenerációját, valamint stabilizálják a májsejtek sejthártyáját (membránját), és megkötik a szabadgyököket.
A növény kivonatából készítenek vény nélkül kapható tablettákat és kapszulákat, terméséből és leveléből pedig teát. Súlyosabb esetekben orvosi, kórházi kezelésként is alkalmazzák injekciók, infúziók formájában.
Teakészítéskor a termésből vagy a levélből egy teáskanálnyit leöntünk 250 ml forró vízzel, majd tíz perc áztatás után leszűrjük. Melegen fogyasszuk naponta háromszor: reggel éhgyomorra, valamint ebéd és lefekvés előtt.
Articsóka (Cynara scolymus)
Az articsóka szintén fontos májvédő növény. Elsősorban a levelét használják fel, néha a gyökerét is. Keserűanyagok, flavonoidok és cseranyagok találhatók benne. Hatásai közül kiemelendő a májsejtek regenerációjának elősegítése, valamint az epefolyadék-termelés fokozása. Serkenti továbbá az epeelfolyást, illetve az epehólyag és az epeutak összehúzódását. Szélhajtó, görcsoldó, étvágyserkentő, továbbá segíti a gyomorkiürülést is.
Teaként és különböző készítmények alkotóelemeként is használatos. Az articsóka teát a növény leveléből készítik. A növény nyersen felhasználható salátákhoz, és köretként is tálalható. Az articsókatartalmú készítmények hosszú távon szedhetők, azonban heveny tünetek esetén, akut máj- és epeúti gyulladás, valamint veseelégtelenség esetén nem alkalmazható.
Májvédő és detoxikáló teák
A kereskedelmi forgalomban szintén vény nélkül kapható, májvédő és detoxikáló feliratú filteres teák fő hatóanyaga a máriatövis termése, ezen kívül még hétféle gyógynövényt tartalmaznak. A teakeverékek máj-, epe-, gyomor- és bélpanaszok kiegészítő kezelésére alkalmasak. A májműködés támogatására egészséges emberek is ihatják. Terhesség és szoptatás alatt azonban a kezelőorvos tanácsát kell kérni, hogy iható-e a tea, illetve szükséges-e egyáltalán a májműködés támogatása. Akinek epehólyag-gyulladása, epeköve vagy epevezeték-elzáródása van, ne igyon májvédő teakeveréket. Gyermeknek se adjuk.
Máj- és legfőképpen epeproblénák enyhítésére alkalmazható gyógynövény még többek között az apróbojtorján, az aranyvesszőfű, a csipkerózsa, a gyujtoványfű és a szagos müge is.
Nógrádi Katalin dietetikus