A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Miért nem ajánlatos az alkoholt energiaitallal keverni?

Vágólapra másolva!
Az energiaitalok alkohollal együtt fogyasztva veszélyesebbek, mint az alkohol önmagában - figyelmeztetnek amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

Az energiaitalok és alkoholos italok keverése egyre népszerűbb a fiatalok körében, háttérbe szorítva a boros kólát, a vodka-narancsot és társait. Bár az energiaital-alkohol koktélok fogyasztását összefüggésbe hozták a balesetek és sérülések nagyobb kockázatával, a korábbi vizsgálatok alapján nem volt egyértelmű, hogy az ilyen koktélok hatása valóban különbözik-e az önmagában fogyasztott alkoholétól, vagy arról van szó, hogy főként azok isznak ilyen koktélokat, akik amúgy is hajlamosak veszélyesen sokat inni.

Az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című szaklapban közzétett kutatásban azoban laboratóriumi vizsgálatokkal is sikerült igazolni: az energiaitalok hozzáadása fokozhatja az alkoholfogyasztás veszélyeit.

Impulzívak és felpörgöttek leszünk az alkohol-energiaital kombótól

Cecile A. Marczinski, az Észak-Kentuckyi Egyetem pszichológusa és kollégái 56, 21 és 33 év közötti egyetemi hallgatót (28 férfi, 28 nő) véletlen besorolással négy csoportra osztottak. Mindegyik csoport más-más italt kapott: az első csoport 0,65 g/kg alkoholt, a második 3,57 ml/kg energiaitalt, a harmadik mindkettőt tartalmazó italt, a negyedik csoport pedig sem alkoholt, sem energiaitalt nem tartalmazó "placebo" italt kapott.

Az italok elfogyasztását követően egy pszichológiai tesztfeladattal mérték, milyen gyorsan tudtak a résztvevők végrehajtani, illetve elnyomni bizonyos cselekvéseket. Kérdőívek segítségével azt is felmérték, hogyan érezték magukat a résztvevők, mennyire érezték élénkítőnek vagy nyugtatónak az ital hatását, tapasztalták-e képességeik romlását, illetve megrészegültséget.

Azt találták, hogy az alkohol mindenképpen fokozta az impulzív viselkedést, ám az energiaitalt is fogyasztók élénkebbnek érezték magunkat, mint a csak alkoholt fogyasztók. A kutatók szerint a kétféle ital együttes fogyasztása a fokozott "felpörgetettség" és impulziviás miatt nagyobb kockázattal jár, mint az alkohol fogyasztása önmagában, amire nemcsak az ilyen italokat kedvelő fiatalok, hanem az alkoholproblémákkal küzdőket kezelő klinikusok figyelmét is szeretnék felhívni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!