A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elérte csúcspontját a németországi hasmenésjárvány a német adatok szerint

Vágólapra másolva!
A németországi Robert Koch Intézet június 3-án közölt adatai szerint május 21-22-én tetőzött a kólibaktérium egyik új törzse által okozott hasmenésjárvány Németországban a bejelentett esetek alapján. A fertőzés forrását még mindig nem lehet tudni.
Vágólapra másolva!

A németországi Robert Koch Intézet június 3-án közölt adatai szerint május 21-22-én tetőzött a kólibaktérium egyik új törzse által okozott hasmenésjárvány Németországban. Az eddigi adatok alapján ez egy úgynevezett egyepizódos járvány: a fertőződések és a súlyos megbetegedések száma május 21-22-ig növekedett, utána viszont csökkenni kezdett, és május 30-a óta nem jelentettek új esetet Németországban.

"A járvány tehát tetőzött az eddigi számok alapján, de hogy merre megy tovább, azt nem lehet tudni. A legnagyobb baj az, hogy még mindig nem tudják, mi a járvány forrása, így nem zárható ki, hogy újra forgalomba kerül a kórokozót hordozó élelmiszer" - mondta dr. Prohászka Zoltán tudományos főmunkatárs, a Semmelweis Egyetem III. Számú Belgyógyászati Klinikájának laboratóriumvezetője.

Az első hatvan hamburgi fertőzött kikérdezése alapján továbbra is valószínű, hogy olyan uborka, saláta vagy paradicsom fogyasztása okozta a megbetegedéseket, amelyet a kórokozót tartalmazó marhatrágyával helytelenül trágyáztak, és Észak-Németországban hoztak forgalomba. A külföldi megbetegedések is szinte kivétel nélkül Észak-Németországban megfordult emberekhez köthetők. A néhány kivételnél nem zárható ki, hogy a kórokozó emberről emberre terjedt (széklettel), de ez még nem bizonyított.

Prohászka szerint egészen pontosan ki fogják deríteni, mi a fertőzés forrása, mert már ismert a kórokozó (egy új E. coli-törzs), és ismert a kórokozó genetikai szekvenciája, illetve elkészültek az azonosításához szükséges tesztek. A járvány most valószínűleg lecseng, de maga a kórokozó megmarad, és a jövőben számolni kell vele.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!