Kapcsolatot találtak a túlsúly és a bőrproblémák között

Vágólapra másolva!
Serdülőknél és fiatal felnőtteknél gyakori probléma a pattanásos bőr, amelynek kialakulásában a legújabb kutatások szerint komoly szerepet játszik a túlsúly és a nem megfelelő étrend.
Vágólapra másolva!

Újabb kutatás állapította meg, hogy a túlsúly és a közepesen vagy súlyosan pattanásos (aknés) bőr között összefüggés mutatkozik - különösen serdülő lányok és fiatal nők esetében. Az adatok tanúsága szerint a probléma a tizenévesek húsz százalékát érinti.

Az aknés bőr és a túlsúly közötti kapcsolatot vizsgáló legújabb kutatás nemrég jelent meg a The Archives of Dermatology című szakfolyóiratban. A 3600 tinédzser adatait feldolgozó kutatás részletesen vizsgálta a fiatalok testsúlya és bőrproblémái közötti összefüggést, amelyet korrigáltak a pattanások kialakulásában szerepet játszó egyéb tényezőkkel is (pl. étrend, életkor, pubertás).

Az eredmények szerint a túlsúlyos vagy elhízott tizenévesek körében - különösen a fiatal nőknél - jóval gyakrabban fordultak elő aknés bőrproblémák, mint normál testsúlyú kortársaiknál. A pattanások kialakulása ráadásul az egészségtelen étrenddel is összefüggésben áll: a fiatalok körében népszerű cukros üdítőitalok és zsíros, egészségtelen élelmiszerek túlzott fogyasztása a hízás mellett a pattanások súlyosságát is fokozza.

Az elhízás fokozza a férfi nemi hormonok termelődését

Ugyanerre az eredményre jutott egy korábbi tanulmány is, amely szerint kamaszoknál a gyulladt pattanások egyik legfőbb rizikófaktora a túlsúly. Ennek hátterében az állhat, hogy az elhízás fokozza az androgének (férfi nemi hormonok) termelődését, és a hormonfelesleg pattanásokat okoz. Adódik a kérdés, hogy miért főként lányok szenvednek ettől a problémától: egy lehetséges magyarázat az, hogy a túlsúly számukra igen komoly stressztényező, ami hozzájárul a fokozott hormontermelődéshez, és ez tovább szaporítja a nemkívánatos pattanásokat.