A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Ez a történik a szerelmes ember agyában

Vágólapra másolva!
A szerelem igazi "szívügy": heves szívdobogás, bizsergés, zsibbadás kíséri. Bár a szerelem jelképvilága is a szívhez kapcsolódik, az érzés kialakulásáért nem a szív, hanem az agyban lejátszódó kémiai folyamatok felelősek.
Vágólapra másolva!

Amerikai pszichológusok egy kismintás kutatás keretében mágnesesrezonancia-vizsgálat (MRI) segítségével felvételeket készítettek 10 fülig szerelmes nő és 7, szintén szerelmes férfi agyáról. A résztvevők legalább egy hónapja, de kevesebb, mint két éve voltak őrülten szerelmesek párjukba, és a vizsgálat során fényképeket mutattak nekik egyrészt szerelmükről, másrészt egy rá rendkívüli módon hasonlító személyről.

A szerelmükről mutatott fényképek heves érzelmi válaszreakciót váltottak ki a résztvevők agyában, és működésbe léptek azok a csatornák, amelyek általában kábítószer-függőség esetén jellemzőek - mondta el a kutatás vezetője. Másként fogalmazva: a szerelmes ember ugyanúgy sóvárog szerelme után, mint egy függő a kábítószer után.

A szakemberek szerint az őrült, romantikus szerelem az egyik legerősebb érzelem, amit egy ember érezni képes. Társunk "megnyerése" érdekében gyakran egészen szélsőséges érzelmek kerülnek mozgósításra. Ez az oka annak, hogy a szerelmes ember földöntúli boldogságához gyakran társul szorongás vagy félelem, és a másik személy válik az élet kizárólagos értelmévé.

A heves érzelem elmúlik

A kutatók arra a kérdésre is választ adtak, mi történik a lángoló szerelemmel az idő múlásával. Bár a szerelem heve idővel valóban alábbhagy, teljesen nem múlik el. Erre bizonyíték egy másik kutatás, amelyben hosszabb, átlagosan 21 éve házasságban élő férfiak és nők agyát vizsgálták szintén MRI-vizsgálattal. A résztvevők agyában párjuk fényképe szintén érzelmi válaszreakciót idézett elő, elsősorban a kötődéssel és jutalmazással kapcsolatba hozható agyterületeken.

A legtöbb ember esetében a lángoló érzelmek az évek múlásával fokozatosan szelídülnek, viszont egyre inkább nő a kötődés. Ez a kötődés az alapja az együttmaradásnak és a gyermekvállalásnak. A szerelem ugyan változik, de mindenképpen megmarad: amíg a párkapcsolat biztonságot ad és jól érzi benne magát az ember, addig háttérbe szorul a sóvárgás és az epekedés - áll a tanulmányban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!