A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Jó eredmények egy kísérleti rákgyógyszerrel

Vágólapra másolva!
Rendkívül ígéretesek azok a kísérleti rákgyógyszerek, amelyek szűk körű klinikai tesztelése nemrég fejeződött be. A gyógyszerek hatásmechanizmusának lényege, hogy helyreállítják az immunrendszer rákos sejteket felismerő és elpusztító képességét.
Vágólapra másolva!

A várakozásokat messze felülmúló sikerrel zárult annak a két kísérleti gyógyszernek az I. fázisú klinikai tesztelése, amely a rákos sejtek közvetlen elpusztítása helyett az immunrendszer védekezőképességének helyreállítását célozza. A több mint 500, előrehaladott nem-kissejtes tüdőrákkal, melanómával vagy vesedaganattal küzdő páciens bevonásával végzett vizsgálat a szakemberek szerint megnyithatja az utat a rák elleni küzdelem új, biztonságos és hatékony módszerének elterjedése előtt, feltéve, hogy az eredményeket szélesebb körben is sikerül igazolni.

A Johns Hopkins Kimmel Rákkutató Központ szakembereinek vezetésével végzett klinikai vizsgálat során olyan, immunrendszert célzó kezelési módszert teszteltek, amelynek fő célja nem a rákos sejtek közvetlen elpusztítása volt, hanem annak az útvonalnak a blokkolása, amelynek révén a rákos sejtek "elrejtőznek" az őket legyőzni hivatott immunsejtek elől. Az elrejtőzési útvonal részét képezi két speciális fehérje: az immunsejtek felszínén található, a programozott sejthalálban szerepet játszó PD-1, valamint a rákos sejtek felhszínén található úgynevezett halálligand-1 (PD-L1). Ha ez a két fehérje összekapcsolódik, olyan biokémiai "pajzs" jön létre, amely megvédi a tumorsejtet az immunsejtek támadásától - hangzott el az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság most zajló ülésén.

Az előbb említett fehérjék blokkolását célzó gyógyszereket két külön kísérlet keretében tesztelték. A résztvevők kéthetente, intravénás injekcióban kapták a vegyületeket. A PD-1 blokkolására irányuló gyógyszert 296, különféle daganattípussal küzdő páciensnél alkalmazták, akiknél a hagyományos kezelési módok korábban nem jártak sikerrel. A gyógyszer hatására a kezelt betegek közel 20-30 százalékánál jelentősen zsugorodott a daganat: a melanómás páciensek 28, a vesedaganatosok 27, míg a nem-kissejtes tüdőrákos betegek 18 százalékánál tapasztalták a tumor visszahúzódását. Ezek az arányok - főleg az immunterápiás kezelésre igen nehezen reagáló tüdőrák esetében - komoly bizakodásra adnak okot - tette hozzá a kutatás vezetője.

A másik, PD-L1 fehérjét gátló gyógyszer is hatékonynak bizonyult, valamivel szerényebb mértékben: a 207 kezelt páciens közül a nem-kissejtes tüdőrákos betegek 10 százaléka, a melanómával küzdők 17, míg a vesedaganatos betegek 12 százaléka reagált pozitívan.

Az eljárás sikerei mellett meg kell említeni a mellékhatásait is: a résztvevők 10-14 százalékánál a szer súlyosan toxikusnak bizonyult, és különböző gyulladásokat (pl. bél- vagy tüdőgyulladást), pajzsmirigy-rendellenességet, viszketést, kiütéseket és tartós kimerültséget okozott. A tüdőgyulladás ráadásul három embernél halállal végződött.

A kutatók szerint az eredmények tükrében mindenképpen indokolt, hogy a PD-L1/PD-1 útvonal blokkolásának kutatására még nagyobb hangsúlyt fektessenek, és megpróbálják a terápia hatékonyságát más rákellenes módszerekkel való kombinálás révén növelni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!