A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Nem mindegy, hol vannak a zsírpárnák

Vágólapra másolva!
Az utóbbi pár évtizedben a zsír első számú közellenséggé vált, amelyet szinte tilos fogyasztani, ha pedig lerakódott a szervezetben, akkor a lehető leghamarabb meg kell tőle szabadulni.
Vágólapra másolva!

Pedig a szervezet által raktározott zsír (vagyis a testzsír) szerepét nem kell túlmisztifikálni, egyetlen dolog számít igazán: az, hogy hová rakódik le - állítja Jimmy Bell, az Imperial College London molekuláris képalkotó részlegének vezetője, a mágneses rezonancia-vizsgálaton (MRI) alapuló testzsír-kutatás egyik úttörője.

A részben izomsejtekben, részben pedig az egész testben megtalálható zsírszövet formájában tárolódó zsír, mint energiaforrás rendkívül fontos a szervezet számára. A zsírháztartás szerepet játszik az immunrendszer működésében, de befolyásolja a fogamzást, az étvágyat és a hangulatot is. Évezredeken át a ma túlsúlyosnak tartott emberek jelentették az ideált, az itt-ott gömbölyödő "zsírraktárak" a termékenységet és a jólétet szimbolizálták: a régi festményeken szereplő modellek a mai szupermodellek testtömeg-indexének akár kétszeresével is rendelkezhettek. Csak az elmúlt 30 évben vált a szervezetben lerakódott zsír igazi mumussá, amelytől mindenki teljesen meg akar szabadulni.

"Rendszeresen jelennek meg újságcikkek a zsírégetés fontosságáról, a zsírégető módszerekről vagy élelmiszerekről, de csak néhány hívja fel a figyelmet arra, hogy senki ne akarjon teljesen megszabadulni a testében elraktározott zsírmennyiségtől. A szervezet megfelelő működéséhez ugyanis nélkülözhetetlen a zsír, ezért nem a teljes megsemmisítés, hanem az ideális testzsír-szint elérése a legfőbb cél" - hangsúlyozza a szakember a New Scientist ismeretterjesztő magazinban.

Van, aki kívül sovány, belül viszont zsíros

Az új képalkotó eljárások is igazolták, hogy a zsírfelesleg eloszlása kulcsfontosságú tényező. Természetesen az extrém testzsír-mennyiség nem egészséges, de a vékony embereknél is gondot okozhat, ha a zsír rossz helyen, például a májban rakódik le. A szakember példaként említette a modelleket, akiknél igen gyakran fordul elő a máj elzsírosodása annak ellenére, hogy testtömeg-indexük - és kinézetük - alapján kórosan soványnak számítanak. A bőr alatti zsír, főleg, ha fenéktájon van, ezzel szemben védelmező hatású.

Az új tudományos szemlélet nagy előnye, hogy lehetővé teszi olyan kockázati tényezők kiszűrését, amelyek szabad szemmel nem láthatók. Lehet valakinek tökéletes a testzsír-százaléka: amennyiben a zsír kizárólag bizonyos belső szervekben vagy azok körül rakódik le, úgy egyes betegségek (pl. szívbetegség vagy 2-es típusú cukorbetegség) kialakulásának jóval nagyobb a kockázata. Ez a "kívül sovány, belül kövér" ember tipikus esete, aki esetenként jobban ki van téve bizonyos betegségeknek, mint a jól látható zsírpárnákkal rendelkező, de a belső szervei környékén kevesebb zsírt raktározó társai.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!