Habár nem tesz túl jót egészségünknek, ha túl sok csokoládét fogyasztunk, tagadhatatlan, hogy az édesség rendelkezik pozitív élettani hatásokkal. Most kiderült, hogy mentálisan is jobban érezhetjük magunkat az étcsokoládétól.
A tanulmány vezető szerzője, Matthew Pase kutatócsoportjával a polifenolok hangulatra és kognitív képességre gyakorolt hatását vizsgálta.
Összesen 72 egészséges férfi és nő vett részt a kutatásban, az önkéntesek életkora 40 és 65 év között változott. Az önkénteseket három csoportra osztották: az első csoport 500 mg-nyi polifenolt kapott, a második 250 mg-nyit, a harmadik semmit. Harmincnapnyi csokoládémajszolást követően az önkéntesek kognitív képességei ugyan nem javultak, a hangulatuk azonban igen. Azok, akik napi 500 mg-nyit vettek magukhoz az étcsokoládé antioxidánsából, nyugodtabbnak és elégedettebbnek érezték magukat, állapította meg a tanulmány, mely a Journal of Psychopharmacology című szaklapban látott napvilágot.
A Science Alert tudományos portál szerint azonban több szempontból is óvatosan kell kezelni az új eredményeket. Egyrészt a hangulatváltozással kapcsolatos megállapítások az önkéntesek önbevalló kérdőívein alapulnak, ez a módszer viszont nem minősíthető túlzottan megbízhatónak. Másrészt a jobb hangulat és a polifenolok közötti kapcsolat nincs kétséget kizáróan bizonyítva. További kutatások szükségesek ahhoz, hogy megtudják, valóban az antioxidánsok okozzák a hangulatjavulást vagy valamilyen másfajta biológiai folyamat van a háttérben.