A magas koffeintartalmú energiaitalok és az alkohol együttes fogyasztása hosszú távú negatív hatásokkal járnak, és kokainfogyasztáshoz hasonlatos kémiai reakciókat indítanak be az agyban – derült ki az amerikai Purdue Egyetem kutatásából.
Richard van Rijn és kollégái növésben lévő egereken vizsgálták a nagy mennyiségű koffein és az alkohol hatásait, és igencsak elszomorító eredményekre jutottak. Számos gyógyszeres kutatás bizonyította, hogy az egerek agyműködése nagyon hasonlít az emberekére, és agyuk hasonlóan reagál a különböző szerekre, mint a miénk, így tökéletes tesztalanynak bizonyultak. "Mivel nagykorúvá válás előtt tilos alkoholt fogyasztani, nem igazán tudtuk elvégezni ezt a kísérletet emberi alanyokon" – mondta van Rijn. – Persze a való életben nem mindenki várja meg, hogy betöltse a 21. életévét, mielőtt inni kezd."
A magas koffeintartalmú italok vagy az alkohol magában nem jelentett különösebb problémát az egerek számára, de
ezek együttes fogyasztása olyan kémiai reakciókat indított be az agyukban, ami a kokainhasználat közben figyelhető meg.
A kutatók szerint a koffeintartalmú alkoholos italokban akár tízszer annyi koffein is lehet, mint ugyanannyi mennyiségű kólában, ami finoman szólva is rengeteget jelent.
Az alkohol és a koffein is megnöveli az agyban a dopamin nevű boldogsághormon mennyiségét, de ezek együttes fogyasztása olyan mértékben teszi ezt, mintha kokaint használnánk. "Aggódtunk, hogy a rengeteg koffein és alkohol együttes fogyasztása olyan szintre emeli az agy dopaminszintjét, mint a kokain teszi, és igazunk is lett" - nyilatkozta van Rijn.
Félő, hogy a koffein és az alkohol együttes fogyasztása is olyan hatással van a szervezetre, mint a drog – azaz aki gyakran iszik ilyen italokat, egyre nagyobb ellenállást fejleszt ki velük szemben, és sokkal többet kell majd innia belőlük, ha a kívánt hatást akarja elérni – azaz be akar rúgni.
A kísérleti egereken azt is megfigyelték, hogy több szacharint fogyasztanak, mint azok, amelyek csak vizet kaptak, és nem koffeines alkoholt. Ez a kutatók szerint az embereknél azt jelenti, hogy
felnőve hajlamosabbak lehetnek az alkoholizmusra és a droghasználatra,
mint azok, akik nem együtt fogyasztják a koffeint és az alkoholt.
Van Rijn azt azért leszögezte, hogy a kísérleti egerek hatalmas mennyiségű koffeint és alkoholt kaptak, így a való életben ezeknek a hatása ennyire nem éleződik ki – viszont ha hosszú éveken keresztül ilyen koffeinnel kevert alkoholos italt iszunk, valószínűleg fogyasztunk belőle annyit, hogy a negatív következmények nálunk is jelentkezzenek.