A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Díjat nyert az első kínai leszbikus film

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A 16 milliméteres filmre vett alkotás az első, amely megmutatja, hogyan élnek Kínában a leszbikusok, és hogy viszonyulnak az eltérő szexualitású emberekhez az átlagpolgárok. Bár a leszbikus nők lehetőségei ma már valamivel tágabbak, mint korábban, a nyilvánosság előtt nem léteznek, és a hatalom még ma is bármikor lecsaphat rájuk.

A felvételek nagy részét a Hal és az elefánt készítői szereplőik tudta nélkül vették fel. A Peking lerobbant részén játszódó filmben a néző láthatja, milyen nehézségekkel szembesül a mindennapi életben egy kínai leszbikus nő. A film egyik jelenetében egy nő elmondja vőlegényének, hogy valójában leszbikus. "Az lehetetlen, olyan nincs" -mondja elképedve a férfi. Amikor pedig közlik vele, hogy a jelenetről felvétel készült, felháborodik. "Nem vagyok hajlandó leszbikus filmben szerepelni!" A rendezőnő többek között azonos neműek szeretkezését is bemutatja.

A Berlinale oldalahttp://www.berlinale.de/

Az első homoszexualitással foglalkozó kínai filmet az underground rendező, Zhang Yuan készítette 1996-ban, East palace, west palace címmel. Hat évvel ezelőtt még nagyobb nehézségekbe került egy ilyen jellegű filmet elkészíteni, mivel abban az időszakban a rendőrség még letartóztathatta a nem heteroszexuális embereket huliganizmus vádjával. 2001-ig a homoszexualitás pszichés rendellenességnek számított Kínában.

A 2001-ben készült Hal és az elefánt több mint hetven fesztiválon szerepelt világszerte. Kínában eddig egyszer mutatták be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!