A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Magyar film nyert díjat Locarnóban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOA vágy a második játékfilmje a 31 éves Diltheynek. Pszichológiai dráma keretében boncolja fel egy falusi jegyző feleségének zárt, szeretetlen világát. A zsűri különdíját Raszul Szadr-Ameli iráni rendező Taraneh vagyok, 15 éves című alkotása kapta. A film az iráni nők létbizonytalanságát mutatja be, és érzékeny portrét rajzol egy fiatal lányról. A címszereplő Taraneh Allidusztit a legjobb női alakítás Leopárdjával jutalmazták.

A fesztivál hivatalos oldalahttp://www.pardo.ch/indexx.jspA Magyar Film.hu oldalahttp://magyar.film.hu/

A rendezvényen szép magyar siker is született Mundruczó Kornél filmje révén. Az Ezüstleopárdot két műnek ítélték oda: az argentin Diego Lerman Hirtelen című fekete-fehér "road-movie"-jának, valamint Mundruczó Kornél Szép napokjának, amelynek hősei a vidéki szürkeségből kitörni vágyó magyar fiatalok.

A Szép napok korábban a zsűri megosztott különdíja mellett a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját is kiérdemelte a 33. Magyar Filmszemlén. A másodfilmes Mudruczó Kornél 27 éves, és jövőre végez a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

"Eddig olyan rendezők távoztak Arany Leopárddal Locarnóból, mint Szabó István (Tűzoltó utca 25.), a honkongi Wong Kar-Wai (Csungking expressz) vagy a mostani zsűritag, az iráni Jafar Panahi (A tükör). Az külön megnyugtató, hogy egy ilyen nem feltétlen környezetbarát filmet is lehet készíteni, egy nem kimondottan közönségfilmre is van fórum. Ez meggyőzőtt arról, hogy továbbra is ebbe az irányba menjek tovább." - nyilatkozta a rendező a magyar.film.hu-nak.

A Szép napokat Edinburgh-ban, Torontóban, valamint a szeptember 26. és október 11. között megrendezendő Vancouveri Filmfesztiválon is bemutatják. A film emellett meghívást kapott Chicagóba és Montrealba is, valamint a New Cinema New Media mustrára. "Ezekután biztos még több fesztiválra is meghívják" - mondta erről a rendező, - "de igazából Magyarországon szeretném mielőbb bemutatni, hogy lássa végre az itthoni közönség is."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!