Felhördült az egyház Amaro atya bűne láttán

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI


Garcia Bernal a brit filmaka-
démiai díjátadon a Korcs Sze-
relmekért kapott elismeréssel
Amaro atya bűne

Az Amaro atya bűne egy 19. századi portugál író, José Maria Eca de Queirós regénye alapján készült, egy 16 éves lányba beleszerető és vele viszonyt kezdeményező pap történetét viszi vászonra. A jócskán átértelmezett, modernizált változatban nemcsak szexjeleneteket láthatott a bemutatásra váró film privát vetítésén a püspöki kar, de drogdílerekkel tárgyaló papot is.

A film azonban nem csak a katolikus vezetők, de a hívők haragját is kivívta maga ellen. Egy katolikus csoportosulás, mely amúgy az abortusz elleni harcot tartja legfőbb célkitűzésének bejelentette, perben támadja meg alkotás elkészültét is támogató mexikói kormányt.

Érdekes módon védelmezői is akadtak az egyházon belül az egyébként nagy sztárokat felvonultató mozinak, s az alkalmat megragadva a szükségesnek látszó reformokra hívták fel a figyelmet. Néhány gondolkodó úgy véli, a mozi pontosan arra világít rá, hogy a katolikus vezetőknek ideje elgondolkodniuk: változtatni kell a papjelöltek kiválasztásának és nevelésének gyakorlatán. Sokak szerint újra közelíteni kellene az embereket az egyházhoz, sőt az egyházat az emberekhez.

Minden a mexikói filmrőlhttp://www.wam.umd.edu/~dwilt/mfb.htmlHit - Vallás - Egyházhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=44977

Az Amaro atya bűne, ha máshol nem is, de hazájában minden bizonnyal hatalmas bevételekkel is kecsegtet. Eltekintve az egyházi tiltakozásnak köszönhető nem csekély publicitástól, Garcia Bernal, a magát Mexikó egyik legnagyobb sztárjává felküzdő színész szereplése is tömegeket vonz majd a mozikba. Bernalra egyébként már a nemzetközi közönség is felfigyelhetett, amikor a főszereplésével készült Korcs szerelmek alulmaradt a Tigris és Sárkány-nyal szemben a 2001-es Oscar-díjátadáson.

Nem ez az első eset, hogy a mexikói püspöki kar tiltakozását fejezi ki a filmek ellen. Annak idején országszerte nagy felzúdulás követte a saját lapjában, a Hitből-ben közölt állásfoglalásukat 2000-es Oscar-díj-átadásról, melyben Hollywoodot a homoszexualitás, a promiszkuitás és az abortusz propagálásával vádolta meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről