A túlélők tiltakoznak Ford új filmje ellen

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A K-19 1961-ben játszódik egy szovjet atom-tengeralattjárón, amelyet nem sok választ el attól, hogy a tenger mélyére süllyedjen. A kapitány és a legénység megpróbálja megjavítani a tengeralattjáró egyik reaktorát, hogy ezáltal sikerüljön megakadályozniuk a közeledő atomkatasztrófát.

Ford a kegyetlennek és embertelennek ábrázolt Alekszej Vosztrikov kapitányt alakítja (kitalált személy), aki veszélybe sodorja a hajót és legénységét, mely azt a küldetést kapta, hogy élesben is kipróbáljon egy újonnan kifejlesztett rakétát.

A kiindulás alapjául szolgáló incidensben részt vett tengeralattjáró legénysége azonban "nevetségesnek", "abszurdnak" és "felháborítónak" találta a kapitány "lelketlen katona"-ként való ábrázolását, akit a film során a hajó legénysége letartóztat, és bilincsbe ver.

Az alkotást versenyen kívül vetítették Velencében, mely alkalomból a film rendezője, Kathryn Bigelow, és két főszereplője, Harrison Ford és az ír Liam Neeson is a patinás olasz városba látogatott. "Amikor a film elkészítésén gondolkoztunk, felmerült néhány kérdés a tengeralattjáró eredeti legénységének részéről a szándékainkat illetően. Jó néhányukkal személyesen is találkoztunk, és elmondtuk nekik, hogy a filmben szeretnénk köszönetet mondani mindazért az áldozatért, amelyet a bajba jutott szovjet tengeralattjáró legénysége annak idején hozott" - nyilatkozta Ford a film apropójából összehívott sajtókonferencián.

Vélemények Harrison Fordrólhttp://www.askmen.com/men/entertainment/30_harrison_ford.html

Néhányan a legénység tagjai közül - akiknek jó része már akkor is tiltakozott a filmötlet ellen, mikor az csak elnagyolt vázlat volt csupán - nyílt levelet intéztek a film készítőihez és az abban szereplő színészekhez csakúgy, mint a fesztivál szervezőihez: "Szomorúan és meglepetten vettük tudomásul, hogy a velencei filmfesztivál műsorra tűzte a filmet. Fájdalmas és elszomorító az a tudat, hogy a fiatal generáció többsége, beleértve a mi fiataljainkat is, ez alapján fognak véleményt formálni rólunk" - állt levelükben.

Bigelow azzal védekezett, hogy annak idején nem mindenki fejezte ki tiltakozását a legénység tagjai közül a forgatókönyvvel kapcsolatosan: "1995 és 2000 között nemegyszer találkoztam a legénység különböző tagjaival, és kikértem a véleményüket a forgatókönyvről. Gyakran előfordult, hogy könnyes szemmel átöleltek, és arra kértek, vigyem filmre a történetüket."

Liam Neeson azzal egészítette ki a rendező által elmondottakat, hogy ő személy szerint csak pozitív visszajelzéseket kapott a szerencsétlenség túlélői részéről: "Sosem mondtuk, hogy dokumentumfilmet készítünk. Különben is, mindig kell, hogy legyen a filmben valami drámaiság."

Korábban:
Ford háborús filmjét támadják a veteránok
Fordot be akarták pelenkázni
Ford kételkedik az új Indy-film létrejöttében

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!