Szemétnek tartják a szeptember 11.-filmet

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Több lap szerint a velencei filmfesztivál pénteki vetítései között szereplő alkotás kifejezetten Amerika-ellenes. Az olasz Il Foglio című napilap kritikusa egyszerűen szemétnek nevezte a filmet. Az újság azt írja, francia üzletemberek toboroztak 11 ismert és kevésbé ismert rendezőt, akik elmagyarázzák a nézőknek, hogy az Egyesült Államok miért érdemelte meg azt, ami történt. Az amerikai Variety is keményen bírálta a filmet, amit élesen Amerika-ellenesnek tart.

Szeptember 11. Mi az igazság?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=33815

A kritikusok különösen az egyiptomi Juszef Sain által rendezett részt kifogásolják. Az arab filmrendező művében egy amerikai tengerész lelke beszámol több kegyetlenségről, amelyeket az amerikai külpolitika nevében követtek el. Ken Loach angol rendező pedig a tavalyi eseményeket 1973. szeptember 11-hez hasonlítja, amikor Chilében a Nixon elnök által támogatott puccsisták embereket kínoztak, és zsarnoki rendszert vezettek be. Mira Nair indiai rendezőnő, akinek Esküvő monszun idejéncímű filmje tavaly megkapta a velencei filmfesztivál nagydíját, az Arany Oroszlánt, az iszlámmal szembeni előítéletekről szól. Az alkotás egy alaptalanul megvádolt muszlim, Szalman Hamdani történetét meséli el. A férfi a terrortámadás utáni mentésben halt meg, miközben segített kijutni a New York-i Világkereskedelmi Központba rekedt túlélőknek. Hamdanit azonban később terrorizmussal vádolták.

A filmesek szerint a mostani hangulatban valószínűtlen, hogy az alkotás elnyerné egy átlagos amerikai mozilátogató tetszését. A készítők szerint Amerika még a gyász időszakát éli, ezért nem siettetik művük bemutatását az Egyesült Államokban.

Előzetes sajtóvélemények szerint is szinte biztos: egyetlen amerikai forgalmazó sem vállalja majd a kockázatot, hogy bemutassa a 11'09"01 című alkotást, amelynek elkészítésében többiek között Sean Penn és Claude Lelouch is részt vett. Az észak-amerikai közönség várhatóan csak a torontói filmfesztiválon találkozhat a vitatott művel, amelyet idén szeptember 11-én vetítenek a kanadai nagyvárosban.

Korábban:
Szeptember 11.: bombára számítanak New Yorkban
Káosz fenyegeti a velencei filmfesztivált
Kifütyülték Tom Hanks és Sam Mendes filmjét

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről