A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Díjak Kamondinak és Sopsitsnak

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A magyar filmgyártás kezd magához térni több évig tartó mélypontja után. Ezt talán már kijelenthetjük azok után, hogy rendezőink sorra nyernek a külföldi fesztiválokon. A legrangosabb filmes szemléken (Cannes-ban, Velencében, Berlinben, Torontóban) ugyan rég nem tarolt magyar játékfilm, de Mészáros Péter cannes-i és Péterffy Zsófia velencei rövidfilmes fődíja mindenképp eredménynek könyvelhető el. És tulajdonképpen már az is az, hogy egy-egy játékfilmmel újra részt vehetünk a versenyprogramban. A fiatalok (elsősorban Mundruczó Kornél és Pálfi György) mellett a középgenereáció tagjai (elsősorban Fekete Ibolya, Kamondi Zoltán és Sopsits Árpád) is szinte havonta viszik alkotásaikat egy-egy külföldi szemlére.

Művészmozi mindörökké!http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=33172

Kamondi: Kísértések című munkája a 33. Magyar Filmszemlén került bemutatásra, ahol elnyerte a legjobb rendezőnek és - megosztva - a legjobb operatőrnek járó díjat. Ezt számtalan külföldi fesztivál követte, többek között Berlin (ahol a versenyprogramban szerepelt), Seattle, Sanghaj, Moszkva, Karlovy Vary és Montreal. Várnában különdíjat nyert "kiváló filmnyelvi értékeiért", Phenjanban pedig operatőre, Medvigy Gábor vehette át a legjobb operatőrnek járó díjat.

Még rangosabb elismerésnek számít, hogy a Kísértések-et az Európai Film Akadémia jelölte a legjobb európai filmnek járó díjra. Hogy megkapja-e, csak decemberben derül ki a Rómában megrendezett ünnepségen. Legutóbb pedig Kanadában nyerte el a Bronz Kamera 300 elnevezésű díjat. Rimouski fesztiválja Kamondi mellett Sopsits Árpádot is többszörösen díjazta.

Sopsits: Torzók-ja a 32. Magyar Filmszemlén debütált, ahol - Kamondihoz hasonlóan - a legjobb rendező díját nyerte, Mácsai Pál pedig a legjobb mellékszereplő díját vihette haza. A mű tehát már két éve utazik a világban, és ez idő alatt megjárta Strasbourgot, Montrealt (ahol megosztva fődíjat kapott), Laont, Berlint és Belgrádot, és szinte mindenütt sikerrel szerepelt. A kanadai Rimouskiban CIFEJ trófeát szerzett, és elnyerte a legjobb játékfilmnek és a legjobb forgatókönyvnek járó díjat. Főszereplője, Mészáros Tamás pedig a legjobb alakítás díjában részesült.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!