Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az MMK által megítélt támogatás maximális értéke 100 millió forint lehetett, melyet csupán néhány alkotásnak szavaztak meg. Ezek között van Jancsó Miklós Mohácsi vész, Kamondi Zoltán Az érsek látogatása, Dárday István - Szalai Györgyi Minden másképp van, és Mundruczó Kornél Delta című munkája. A korábban adott támogatással együtt azonban szintén 100-100 millióval járul hozzá az MMK Török Ferenc Szezon, Tarr Béla A londoni férfi és Szász János A tavasz ébredése című filmtervéhez.

Az MMK honlapjaA támogatás maximális értéke 100 millió forint lehetett, melyet csupán néhány alkotásnak ítéltek meg. Ezek között van Jancsó Miklós Mohácsi vész, Kamondi Zoltán Az érsek látogatása, Dárday István - Szalai Györgyi Minden másképp van, és Mundruczó Kornél Delta című munkája. A korábban adott támogatással együtt azonban szintén 100-100 millióval járul hozzá az MMk Török Ferenc Szezon, Tarr Béla A londoni férfi, és Szász János A tavasz ébredése című filmtervéhez.

Az alkotók közül 15-en első nagyjátékfilmjük elkészítéséhez kaptak anyagi segítséget, köztük Groó Diana és Fischer Gábor, akik a Színház- és Filmművészeti Egyetem legendássá vált Simó-osztályában végeztek, és idén készíthetik el diplomafilmjüket. A Magyarországra is begyűrűzött trend szerint a filmrendezők másik csoportja a reklám- és videoklip világából érkezik a játékfilmkészítésbe, közülük most Vranik Rolandnak és Bergendy Péternek (az Állítsátok meg Terézanyut! című adaptációért) jutott támogatás. A fiatal tehetségek harmadik vonulatába (az amatőrfilmesből profivá válók közé) tartózó Nyitrai Márton szintén lehetőséget kapott első egész estés alkotása megvalósítására.

Az ismertebb rendezők közül újabb filmnek vághat neki Makk Károly, Enyedi Ildikó, Deák Krisztina, Mészáros Márta, Salamon András, Sas Tamás, Janisch Attila, Sopsits Árpád és Koltai Róbert. Befejezheti a pénzügyi gondok miatt félbemaradt munkát Jeles András, Hajdu Szabolcs és Antal Nimród. A dokumentumfilmjeivel híressé vált Almási Tamás több évtizednyi kihagyás után játékfilm készítésére kapott támogatást, és a berlini filmfesztivál díjnyertese, Fliegauf Benedek is hozzáláthat második játékfilmjéhez.

Grunwalsky Ferenc, az MMK elnökének tájékoztatása szerint gyökeresen megváltoztatja a magyar játékfilmgyártás sorsát, hogy az MMK a jövőben csak 65, legfeljebb 70 százalékos támogatást ad a készülő produkciókhoz, s egy, az MMK által támogatott film forgatását az alkotók csak akkor kezdhetik el, ha a teljes gyártási költség a produkció rendelkezésére áll.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről