Robin Williams az obszcén komikus mellett

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Robin Williams (Álmatlanság, Holt költők társasága, Jó reggelt, Vietnám, Mrs Doubtfire - Apa csak egy van, Good Will Hunting) is részt vett abban a kampányban, mely megpróbálta posztumusz rehabilitálni és felmentetni az obszcenitás vádja alól Lenny Bruce-t, a meglehetőesen szélsőséges megítélésű egykori komikust.

A nagyszájú mókamestert - aki kábítószer-túladagolás következtében halt meg 1966-ban, alig 39 évesen - hat hónapig tartó tárgyalás után ítélték el 1964-ben, obszcenitás vádjával, mert egy tanú állítása szerint az a New York-i Greenwich Village-ben található Cafe Au Go Go bárban tartott előadása során több mint száz "obszcén" kifejezést használt.

Bruce támogatói, többek között a színész Robin Williams egy levelet adtak át New York kormányzójának, melyben a következőket írják: "Lenny Bruce számára már kissé megkésett a kegyelem. Posztumusz felmentése mégis helyre tenné a dolgokat, és bebizonyíthatná, hogy New York a szabadságnak kötelezte el magát - a szólás, a sajtó és a gondolat szabadságának."

"Tiszta szívemből hiszem, hogy ezzel a tudattal apám lelke végre békében nyugodhat" - tette hozzá Kitty, a komikus lánya.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről