Meghalt Marie Trintignant

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Marie Trintignant

A 41 éves színésznő, Jean-Louis és Nadine Trintignant lánya halálát agyi ödéma okozta - közölte dr. Stéphane Delajoux, a színésznő orvosa, aki kedden a litván fővárosban agyműtéttel próbálta megmenteni Marie Trintignant életét.

A színésznő és élettársa, Bertrand Cantat énekes, a Noir Désir együttes frontembere - akik Nadine Trintignant irányításával egy filmforgatáson vettek részt Litvániában - július 27-én vasárnap reggel összeszólalkoztak vilniusi szállodájukban. A szóváltás után összeverekedtek, ennek végén Cantat fellökte Trintignant-t, aki elesett és olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy kómába esett.

Többé nem tért magához, annak ellenére, hogy két műtétet is végrehajtottak rajta a vilniusi orvosi egyetem idegsebészeti klinikáján. Az orvosok már szerdán reménytelennek ítélték meg állapotát. A színésznőt, akit lélegeztető géppel tartottak életben, csütörtökön a család kérésére hazaszállították Párizsba, de még aznap este beállt nála az agyhalál.

Bertrand Cantat-t, akit vasárnap szintén kórházba szállítottak alkohol- és gyógyszermérgezés miatt, Vilniusban vették őrizetbe. Az énekes elismerte, hogy dulakodtak, de a színésznő végzetes elesését "szerencsétlen balesetnek" nevezte. Marie édesanyja, Nadine azonban követelte a bíróságtól, hogy rendeljék el lánya élettársának fogva tartását, hogy "ne legyenek további áldozatok", és megemlítette, hogy Cantat korábbi barátnőivel sem bánt jobban. Az énekes elutasította a vádakat, és követelte, hogy Franciaországban állítsák bíróság elé. Kirendelt litván ügyvédje felhívta a figyelmet Cantat sérüléseire, bizonyítandó, hogy a verés nem volt egyoldalú, és próbálta elérni, hogy Cantat szabadlábon védekezhessen.

A vilniusi törvényszék végül augusztus 14-ig elrendelte Cantat előzetes fogva tartását "szándékos súlyos testi sértés" miatt, de hivatalos eljárás egyelőre nem indult ellene. Amennyiben bűnösnek találják, a litván törvények értelmében tíz évi börtönre is ítélhetik. Péntek délutáni vilniusi bejelentés szerint az énekest kórházba szállították "elmeállapota miatt". Korábban olyan hírek is megjelentek a sajtóban, hogy Cantat még vasárnap öngyilkosságot kísérelt meg.

Közben a párizsi bűnügyi rendőrség megkezdte a Trintignant-Cantat pár "környezettanulmányát" a kedden a család kérésére megindult vizsgálat keretében. Már pénteken kihallgattak több hozzátartozót és tanút.

Jacques Chirac francia köztársasági elnök közleményben fejezte ki megrendülését Marie Trintignant halála miatt. "Igazságtalanság egy ilyen brutálisan kettétört élet. Marie Trintignant-t szépségével, érzékenységével és intelligenciájával szívébe zárta a közönség a moziban és a tévé képernyője előtt egyaránt" - írta a francia államfő.

Jean-Louis Trintignant francia színész lánya június óta dolgozott Litvániában a Colette francia írónőről készülő tévéfilm forgatásán. A 41 éves színésznő több tucat filmben játszott már, köztük A selyem sikolya (Le cri de la soie, 1996) és a Kínai portrék (Portrait chinois, 1996) című alkotásokban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről