Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A. I. - Artificial Intelligence
(Színes, feliratos amerikai sci-fi)

A.I.Az A. I. - Mesterséges intelligencia Stanley Kubrick (2001 Űrodüsszeia, Gépnarancs, Ragyogás) ötlete volt. A filmterv alapjául Brian Aldiss A szuperjátékok kitartanak egy nyarat című, 1969-es novellája szolgált. A '80-as években Kubrick megvásárolta a megfilmesítési jogokat, de a behatárolt trükktechnikai lehetőségek miatt a film elkészítése kivitelezhetetlennek tűnt. Kubrick a halála előtt a project felkarolására Steven Spielberget jelölte ki, mint az egyetlent, aki képes arra, hogy a Mesterséges értelem megkövetelte speciális effektusokat a filozofikus történettel összhangba hozva megteremtse.

A film látványvilágát Kubrick 850 - a helyszíneket és a díszleteket ábrázoló- rajza alapján tervezték. A forgatókönyvet Spielberg írta a novella alapján, így az elbeszélés módja spielbergien meseszerű lett. Az E. T. rendezője Kubrick sötét világképét a szeretetbe vetett hittel cserélte fel. Kubrick A. I.-je 16 éven felülieknek szólt volna.

A szereplők is megváltoztak. Haley Joel Osment (Hatodik érzék) játszotta kisfiú, David figurája emberibb lett, Jude Law (Gattaca, eXistenZ, A tehetséges Mr. Ripley) játszotta Gigoló Joe, a szexrobot pedig sokat veszített az agresszivitásából, kétszínűségéből.

A történetben a Cybertronics gyár létrehozza az első, szeretetre programozott robotfiút. A Cybertronics egyik alkalmazottja és felesége fogadja örökbe tesztelés céljából. A házaspárnak van ugyan saját gyermeke, ám a beteg gyermeket a gyógyító kezelés módszerének feltalálásáig hibernálták. David lassan-lassan a gyermekükké válik, megkap minden szeretetet és gondoskodást, mégis váratlan történések sorozata teszi számára lehetetlenné ezt az életet. Amikor már sem az emberek, sem a gépek között nem találja a helyét, útnak indul, hogy felfedezze, hová is tartozik valójában

Spielberg a mesterséges intelligencia motívumról megjegyezte: "azért nem szeretném megérni azt a napot, amikor a laptopom leugrik az asztalról, hogy kimenjen egy pohár vízért".

A film honlapja

Szerelmes Thomas
(Színes, feliratos belga-francia film)
Szerelmes Thomas
A Szerelmes Thomas a számítógépes forradalmat követő időszakról vizionáló szatíra. "A cselekménye nem húsz év múlva játszódik, hanem egy párhuzamos világban. A stáb az elmúlt évek ('50-es- '80-as évekig) divatját a mai trendekkel (etno-hullám, ökológia, vad liberalizmus) keverve hozta létre a film világát"- mondta filmjéről Pierre-Paul Renders rendező.

A harminckét éves Thomas (Benoit Verhaert) nemi életét kizárólag a kibernetikus szex segítségével bonyolítja le Clarával, a bestiális fokozaton pörgő komputer alkotta bombázóval. Thomas agorafóbiás beteg, így nyolc éve képtelen kimozdulni a lakásából. Ismerőseivel, rokonaival kizárólag az interneten keresztül, webkamerák segítségével érintkezik.

Kiderül, hogy a hozzá hasonló fogyatékosok ingyen vehetik igénybe az állam által speciálisan kiképzett prostituáltak szolgáltatásait. Közben pszichiátere is beutalja egy társkereső szolgálathoz. Thomas érthetően kétkedve fogadja mindezt. A társkereső szolgálaton keresztül azonban mégiscsak felveszi a kapcsolatot a vidám Melodie-val és a kedves, de egyértelműen boldogtalan prostival, Evával.

A filmben végig azt látjuk, amit Thomas, így őt magát sosem. Ismerősei közül is csak azok láthatók, akikkel videofonján keresztül beszél.

A film honlapja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről