Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Öt éve született filmtervét valósítja meg Berecki Csaba, a Mokép Rt. igazgatója. A Bolondok éneke című film forgatása negyedik hete tart Erdélyben, a stáb a későbbiekben Párizsban is felvételeket fog készíteni. A magyar-francia-román koprodukcióban készülő mű költségvetése 270 millió forint körüli - tudtuk meg a rendezőtől. Magyar részről a kulturális tárca és a TV2 finanszírozza a filmet.

A Bolondok éneke főbb szerepeit Julie Depardieu, Maia Morgenstern és Stephan Hohn, valamint Bánsági Ildikó, Kállai Ferenc és Andorai Péter alakítja, a költő alakját Eperjes Károly eleveníti meg. A film operatőre Nemes Tibor, a forgatókönyvet Berecki Csaba és az idén elhunyt Suzanne Schiffman jegyzi. Schiffman volt a szerzője Truffaut utóbbi alkotásainak, a Szomszéd szeretőknek és az Utolsó metrónak.

A történet középpontjában álló Horváth Imre költő és újságíró 1993-ban halt meg Nagyváradon. Lírája az élet humánumát és az alkotó munka szépségét hirdette. A film szempontjából jelentős, hogy Horváth Imre költeményeiből a második világháború idején a tiltakozás és a felháborodás szólt, s 1938-tól '45-ig a nagyváradi ideggyógyintézetben töltött éveket verselte meg. "Magam is Nagyváradról származom, s politikai okokból a nyolcvanas években én egy rövidebb időt hasonló intézetben töltöttem" - válaszolta Berecki Csaba arra a kérdésre, hogy első játékfilmjének főhőse miért éppen Horváth Imre lett.

Az alkotás várhatóan a jövő év novemberében kerül a mozikba, több mint valószínű, hogy a Mokép Rt. forgalmazásában. Berecki Csaba neve az idén felvetődött a Mafilm lehetséges vezetőjeként, valamint a kulturális minisztérium által korábban tervezett Filmközpont Rt. vezéreként is. A Mafilm többségi tulajdonosa, az ÁPV Rt. meghallgatásán Berecki Csaba a jelenlegi vezérigazgató, Háber Ferenc kinevezését javasolta, a Filmközpont megalakításáról pedig a mozgóképes szakma tiltakozása miatt a kulturális tárca állt el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről