Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Lelőtték az iszlámot bíráló rendezőt

Vágólapra másolva!
Amszterdamban kedd reggel egy kormányzati hivatal előtt lelőtték Theo van Gogh holland rendezőt, aki filmjében és újságcikkeiben kritizálta az iszlám nőkkel szembeni bánásmódját - jelentette be az amszterdami rendőrség szóvivője. A támadót letartóztatták.
Vágólapra másolva!

Elly Florax, a rendőrség szóvivője megerősítette a médiahíradásokat, melyek szerint kedd reggel utcai gyilkosság áldozata lett Amszterdamban Theo van Gogh holland rendező. Lövöldözés törti ki a helyi parkban, a tűzharcban egy rendőr és a gyanúsított is megsérült. A fegyverest azonnal letartóztatták, de még nem sikerült azonosítani. Egyelőre nem tudták kideríteni, hogy mi volt a Van Gogh elleni támadás indítéka.

A rendező - aki Vincent van Gogh impresszionista festőművész bátyjának ük-ükunokája volt - nemrég a címlapokra került Submission című filmje miatt, amely az iszlám kultúra egyes elemeit kritizálta. Az alkotást augusztusban bemutatták a holland televízióban is, és ezzel felbőszítették a helyi muszlim közösség tagjait, akik szerint a film provokatív, és csupán egy kívülálló szemszögéből ábrázolja az életüket.

A Submission (Engedelmesség) egy muszlim nőről szól, akit házasságba kényszerítenek, később az egyik rokona megerőszakolja, és végül a közösség brutálisan megbünteti házasságtörésért. Az angol nyelvű film forgatókönyvét egy jobboldali politikusnő írta, aki évekkel ezelőtt megtagadta iszlám vallását.

A muszlim bevándorlók helyzete Hollandiában régóta vitás kérdés. Sok jobboldali politikus próbálja elérni, hogy a bevándorlási törvény legyen szigorúbb. Szerintük az országban élő muszlimoknak sokkal nagyobb erőfeszítéseket kellene tenniük az asszimiláció érdekében.

A 47 éves Theo van Goghot gyakran bírálták botrányos filmjei miatt. Decembertől lesz látható az interneten utolsó alkotása, a 06-05 című film, amely a holland politikus, Pim Fortuyn 2002. május 6-i meggyilkolásáról szól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről