Russell Crowe és a brazil szerelem

Vágólapra másolva!
Egy brazil író beleszeret Hámori Gabiba, egy teknős világkörüli útra indul, a román rendőr nem csap le a füvezőre, Robin Hood csatázik a héten a mozikban.
Vágólapra másolva!

Budapest / Budapest - 2009

Miről szól? José Costa brazil bértollnok, aki utálja a munkáját és a feleségét. Budapestre vetődik, ahol beleszeret a magyar nyelvbe és magyar nyelvtanárába, az elbűvölő Kriskába.

Ki a rendező? Az inkább operatőrként ismert Walter Carvalho (Központi pályaudvar) filmesítette meg Chico Buarque regényét.

Kik a szereplők? A nem túl szimpatikus főhőst Leonardo Medeiros alakítja, aki Magyarországon forgalmazott filmben még nem szerepelt. Kriskát Hámori Gabi játssza. Kisebb szerepekben láthatunk még magyar színészeket a filmben, feltűnik többek közt Bálint András, Rajhona Ádám és Kálloy Molnár Péter is.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik kíváncsiak rá, a brazil alkotóknak milyen sztereotípiái vannak rólunk, magyarokról, illetve Hámori Gabi rajongóinak, mert ő még ebből a bénácska filmből is kicsillog.

Mit mondunk még a filmről? Olvasd el minikritikánkat!

* * *

Robin Hood / Robin Hood - 2010

Miről szól? Robin Longstride visszatér az Oroszlánszívű Richárd vezette keresztes hadjáratból, és a sors úgy hozza, hogy Nottinghamben egy halott nemesember helyére léphet, és betöltheti a családfő szerepét az özvegy mellett. Azonban az özvegy és Longstride is útjában áll valakinek, aki nem ismer kíméletet.

Ki a rendező? Ridley Scottnak (Szárnyas fejvadász, Gladiátor) ez már az ötödik filmje, amelyben Russell Crowe-t rendezte.

Kik a szereplők? Longstride-ot, azaz a későbbi Robin Hoodot Russell Crowe alakítja, a nottinghami özvegyet Cate Blanchett játssza. A Longstride vesztére törő Godfrey-t szegény Mark Strong alakítja, ki tudja hányadik rosszfiúszerepében. Blanchett bölcs apósa Max von Sydow.

Kinek ajánljuk? Ha létezik olyan műfaj, hogy történelmi akciófilm, akkor ez egy szép példánya, iskoláskortól fölfelé bátran megnézheti bárki.

Mit mondunk még a filmről? Ridley Scott lendületes, jó ritmusú, klasszikus történelmi kalandfilmet kanyarintott a Robin Hood-legenda elé, és leforgatta a csuklyás hős eredettörténetét. Ki volt ez a rejtélyes, zöldruhás íjász, aki angol nemzeti legendává nőtte ki magát? Russell Crowe, mint mindig, szuper. Olvasd el kritikánkat!

* * *

Hihetetlen utazás / Turtle: The Incredible Journey - 2009

Miről szól? A természetfilm egy teknős útját követi Florida partjaitól kezdve a Golf-áramlat meglovaglásán keresztül egészen Afrikáig, és vissza a szülőhelyéig.

Ki a rendező? Nick Stringer, aki csinált már delfines (Saved by Dolphins) és rovaros (Bug Attack) tévéfilmet és sorozatot is.

Kik a szereplők? Az óceánok élőlényei.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akiket izgat a tengerek élővilága és/vagy teknősmániások.

* * *

Rendészet, nyelvészet / Politist, adjectiv - 2009

Miről szól? Cristi fiatal román rendőr, aki lelkiismeretére hallgatva, szembemenve a törvénnyel futni akar hagyni egy marihuánafogyasztó srácot. Főnöke azonban egészen másképp vélekedik a törvényről és a lelkiismeretről.

Ki a rendező? Corneliu Porumboiu, aki a szuper Volt-e vagy sem? (ami azonos a Forradalmárok-kal, illetve a 12:08 East of Bucharest-tel) című szatírát rendezte a romániai forradalomról.

Kik a szereplők? Cristit Dragos Bucur alakítja, aki számos román filmből ismerős lehet, például a Jelszó: A papír kékre vált-ból vagy a Boogie főszerepéből. Közvetlen főnökét Ion Stoica, a rendőrfőnököt pedig Vlad Ivanov játssza, aki a 4 hónap, 3 hét, 2 nap-ban az illegális abortuszt végrehajtó fickó volt.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik rajonganak a közelmúlt olyan hiperrealista román filmjeiért, mint a 4 hónap, 3 hét, 2 nap, és azt sem bánják, hogy itt az átlagosnál lassabb a tempó.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről