A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Meghalt Goran Paskaljevic

- Vertical CINEMA FILM FESTIVAL SMILING OPENING CEREMONY PORTRAIT FULL-LENGTH FILM DIRECTOR PRESIDENT JURY
Serbian director Goran Paskaljevic and President of the official jury gestures during the opening ceremony of the 58th San Sebastian International Film Festival, on September 17, 2010, in the northern Spanish Basque city of San Sebastian. AFP PHOTO/ RAFA RIVAS (Photo by RAFA RIVAS / AFP)
Vágólapra másolva!
Meghalt Goran Paskaljevic szerb filmrendező.
Vágólapra másolva!

- értesült a szerbiai média Paskaljevic hozzátartozóitól. Paskaljevic a prágai akadémia rendezői szakán diplomázott, kezdetben dokumentumfilmeket, tévédrámákat készített a belgrádi tévé megbízásából - emlékeztet a Vajma.info vajdasági magyar hírportál.

Első nagyjátékfilmjét, A strand téli őre című filmet 1976-ban forgatta. Több mint 30 dokumentumfilm és 13 játékfilm, köztük a Lőporos hordó (1998), a Valaki más Amerikája (1995) és az Argentin tangó (1992) fűződik a nevéhez.

A kritikusok méltatták filmjeit az emberi gyarlóság, esendőség és elkeseredettség empatikus ábrázolásáért. Munkáját számos elismeréssel jutalmazták, 1998-ban a Dejan Dukovski macedón író színdarabjából forgatott Lőporos hordó lett a legjobb európai film a kritikusok (Fipresci) szerint, két évvel később a Csodák ideje a spanyolországi San Sebastián filmfesztiválján elnyerte a kritikusok díját. 2001-ben a Variety folyóirat az év öt legjobb rendezője köré sorolta.

Goran Paskaljevic Forrás: AFP/Rafa Rivas


Paskaljevic 2002-ben elsőként nyerte el a Bernhard Wicki-díjat, a német filmkészítők békedíját az alkotásait átszövő humanizmusért. 2007-ben a francia Művészeti és Irodalmi Renddel tüntették ki. A Jugoszlávia szétesését kísérő 1991-es délszláv háború kezdetén, Slobodan Milosevic (1941-2006) akkori elnök idején Paskaljevic nyíltan bírálta a szerb nacionalizmust. A Milosevic által irányított média kampányának hatására a rendező halálos fenyegetéseket kapott, ezért Franciaországba emigrált. Az utóbbi időben felváltva élt Párizsban és Belgrádban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!