Tőlük búcsúztunk 2020-ban: a filmvilág halottai

Sean Connery
Vágólapra másolva!
Kirk Douglas, Max Von Sydow, Ian Holm, Ennio Morricone, Alan Parker, Jirí Menzel, Sean Connery - többek között ezekkel a legendás színészekkel, rendezőkkel és zeneszerzővel lett szegényebb a filmvilág 2020-ban. A koronavírus-járvány is szedett áldozatokat, többek között Lucia Bosét, Fellini és Antonioni színésznőjét, Maurice Barrier francia színészt, Kim Ki-Duk Arany Oroszlán- és Ezüst Medve-díjas rendezőt és Allen Daviau operatőrt, az E.T., a földönkívüli operatőrét, akiről lapunk hasábjain Koltai Lajos emlékezett meg.
Vágólapra másolva!

Az év első szomorú filmes gyászhíre január 9-én érkezett, ekkor halt meg 86 évesen Ivan Passer cseh író-rendező, az Intim megvilágításban rendezője, valamint a Miloš Forman rendezte Egy szöszi szerelme és a Tűz van, babám! forgatókönyvírója, aki Formannal együtt 1969-ben Amerikába emigrált és ott dolgozott három évtizeden keresztül. Ugyanebben a hónapban, 21-én 77 évesen halt meg a demenciával küzdő Monty Python-tag, Terry Jones, olyan filmek rendezője, mint a Gyalog galopp és a Brian élete. Ebben a hónapban halt meg tragikusan fiatalon helikopter-balesetben a 41 éves NBA-sztár Kobe Bryant, aki rövidfilmes Oscart kapott a visszavonulásáról szóló Dear Basketball forgatókönyvéért.

Kobe Bryant és a balesetben szintén meghalt lánya, Gianna Forrás: AFP/2019 Getty Images/Ethan Miller

Február 1-jén Andorai Péter halt meg 71 évesen, aki már nem érhette meg utolsó filmje, a Zárójelentés bemutatóját. Az Origo megkeresésére Szabó István és Bánsági Ildikó is megemlékeztek a Bizalom főszereplő színészéről.

Február 5-én halt meg Kirk Douglas: Michael Douglas apja olyan filmek sztárja volt, mint a Spartacus, A bajnok, A szörnyeteg és a szépség és A nap szerelmese, és nem kevesebb, mint 103 évet élt.

Tavasszal számos nagy színésztől kellett még búcsúznunk: három nappal később Volker Spengler halt meg 80 évesen, március 8-án Max von Sydow 90 évesen, Michel Piccoli május 12-én 94 évesen, Irm Hermann pedig május 26-án 77 évesen.

Andorai Péter Forrás: Simon mágus

Volker Spengler a német rendezőlegenda Rainer Werner Fassbinder egyik kedvenc színésze és az 1978-ban bemutatott Amikor 13 újhold van egy évben főszereplője volt. Max von Sydow Ingmar Bergmannál játszott olyan filmekben, mint A hetedik pecsét, A nap vége, a Szűzforrás és a Tükör által homályosan (valamint számos hollywoodi sikerfilmben szerepelt Az ördögűző-től a Star Wars: Az ébredő Erő-ig). Michel Piccoli a Jean-Luc Godard rendezte A megvetés és Luis Buñuel filmje, A nap szépe sztárja volt, Irm Hermann pedig szintén Fassbinder egyik kedvenc színésznője volt, olyan filmekben játszott, mint a Petra von Kant keserű könnyei, A félelem megeszi a lelket, és A zöldségkereskedő.

Max von Sydow Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Június 19-én Ian Holm halt meg 88 évesen, aki Bilbót alakította A Gyűrűk Ura-trilógiában, valamint az Ash nevű andoridot A nyolcadik utas: a Halál alkalmával, a Tűzszekerek című filmben nyújtott alakításáért pedig Oscar-díjra jelölték. Három nappal később Joel Schumacher halt meg 80 évesen, olyan filmek hollywoodi rendezője, mint Az elveszett fiúk, az Egyenesen át, az Összeomlás, Az ügyfél és a Ha ölni kell.

Július 6-án a filmtörténet egyik, ha nem a legjobb zeneszerzője, Ennio Morricone

halt meg 91 évesen: olyan filmek felejthetetlen dallamai fűződnek a nevéhez, mint az Egy maréknyi dollárért, A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Vadnyugat, A Profi és a Volt egyszer egy Amerika. A Sorstalanság filmzenéjéről itt kérdeztük Koltai Lajos rendezőt.

Ennio Morricone az Aljas nyolcas című film zenéjéért kapott Oscar-díjat tartja a kezében Forrás: MTI/EPA/DPA/Paul Buck

Július 26-án a kétszeres Oscar-díjas (Kisiklott élet, Az örökösnő) Olivia de Havilland halt meg – a szintén Oscar-díjas Joan Fontaine (Gyanakvó szerelem) nővére a klasszikus hollywoodi film utolsó nagyasszonya volt, 104 éves korában álmában érte a halál.

Öt nappal később Alan Parker angol rendező halt meg 76 évesen, olyan filmek alkotója, mint a Bugsy Malone, az Éjféli expressz, a Pink Floyd: A fal, a Madárka, az Angyalszív és az Evita. Augusztusban további két színészt veszítettünk el: 18-án az angol Ben Cross halt meg 72 évesen, aki a négy Oscar-díjat nyert, 1981-ben bemutatott Tűzszekerek főszerepét alakította, 28-án pedig a mindössze 43 éves, rákbetegségét végig titkoló Chadwick Boseman (a Fekete Párduc című Marvel-film sztárja) halálának híre sokkolta a filmrajongókat.

Chadwick Boseman mint a Fekete Párduc Forrás: Photo12

Szeptember 5-én Jirí Menzel halt meg: a 82 éves cseh rendezőlegenda Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmje Oscar-díjat ért, a Bán János főszereplésével készült Az én kis falum Oscar-jelölésig jutott, valamint Menzel rendezte a Sörgyári capriccio és az Őfelsége pincére voltam című Hrabal-adaptációkat is. Két héttel később, 20-án Michael Chapman operatőr halt meg, aki olyan filmeket fényképezett, mint a Taxisofőr, a Dühöngő bika és A szökevény. A 84 évesen meghalt filmesről Csupó Gábor emlékezett meg lapunk hasábjain, aki Chapmannel forgatta az operatőr utolsó filmjét, a 2007-es Híd Terabithia földjére című filmet. Másnap Michael Lonsdale francia színész halt meg 89 évesen, az 1979-es Holdkelte című Bond-film főgonosza, valamint A rózsa neve, A sakál napja és a München szereplője.

Jirí Menzel Forrás: WireImage/2014 Target Presse Agentur Gmbh/Target Presse Agentur Gmbh

Október 31-én halt meg a legendás Sean Connery 90 évesen: az első James Bond olyan filmekben játszott még a Dr. No után, mint Oscar-díjat ért filmje, az Aki legyőzte Al Caponét, valamint a Vadászat a Vörös Októberre, A rózsa neve, és az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag. November 28-án David Prowse halt meg 85 évesen, akinek arcát és hangját kevesen, legfontosabb szerepét viszont annál többen ismerték: ő formálta meg Darth Vader-t az eredeti Star Wars-trilógiában.

Szintén főgonoszt alakított a Mad Max és a Mad Max – A harag útja alkalmával a három nappal később, 73 évesen meghalt Hugh Keays-Byrne színész, egy napra rá pedig Jutta Lampe német színésznő halt meg, az 1981-ben bemutatott Ólomidő című, Margarethe von Trotta rendezte többszörös díjnyertes film egyik főszereplője.

Sean Connery mint James Bond Forrás: Eon Productions

Nem soroltunk fel mindenkit, így is fájóan hosszú a lista. Akik haláláról még - többek között - hírt adtunk: idén halt meg a rendezők közül Stuart Gordon; Carl Reiner komikus; színészek közül Brian Dennehy, Irrfan Khan, John Saxon, Szilágyi István és Wojciech Pszoniak; a színésznők soraiból pedig Honor Blackman, Sonia Darrin, Diana Rigg, Margaret Nolan és Daria Nicolodi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!