A tizedes meg a többiek újra mozikban – 15 érdekesség, amit biztos nem tudtál a filmről

Vágólapra másolva!
Szeptember 19-étől újra a hazai mozik műsorára került felújított minőségben A tizedes meg a többiek, minden idők egyik leghíresebb, legnézettebb, legközkedveltebb magyar vígjátéka. A jeles alkalomból összegyűjtöttünk egy csokornyi különleges kulisszatitkot a filmről.
Vágólapra másolva!
  • A tizedes meg a többiek az eredeti tervek szerint egy teljesen másféle film lett volna. Az első forgatókönyve még a Nyílt parancs címet viselte, és egy szovjet típusú, hősies partizántörténetet mesélt el.
tizedes meg a többiek
A tizedes meg a többiek újra a mozikban - Fotó: Pannonia Entertainment
  • Dobozy Imre forgatókönyvét a stúdióvezető Herskó János javaslatára Szász Péter írta át úgy, hogy az eredetileg mellékszereplőnek szánt Molnár tizedes került a sztori középpontjába. Így a mindent túlélő, ügyeskedő átlagember szemszöge érvényesült a háborús romantika helyett, és a hangvétel is humorosra változott.
  • Ezért a változtatásért hálás volt a rendező Keleti Márton is, aki még az 1945 előtti magyar filmgyártásban tanulta ki a szakmát, így pontosan ismerte a vígjátékok minden csínját-bínját. Nem véletlenül kerültek bele A tizedes meg a többiekbe a „régi világ” olyan figurái is, mint egy főúri lakáj.
  • A film cselekményének nagy része egyetlen helyszínen, egy kastélyban játszódik. A forgatáson az épületet a tóalmási Andrássy-kastély „játszotta”, de a belső jelenetek nagy részét műteremben, a Mafilm stúdiójában vették fel.
  • További forgatási helyszínül szolgáltak Telki és Farkashegy egyes részei. Az a romos ház pedig, ahonnan Sinkovits Imréék a fehér zászlót lengették az orosznak, a Budaörs és Budakeszi között található Szekrényes-sziklánál állt.
tizedes meg a többiek, magyar, film
 „Az oroszok már a spájzban vannak” mondatot vélhetően még az is ismeri, aki sosem látta a filmet - Fotó: Pannonia Entertainment/Youtube
  • Sinkovits Imre a második világháború végén még csak 16 éves volt, de számos hasonló trükköt kellett bevetnie a túlélés érdekében, mint a filmbeli Molnár tizedesnek. Ezért aztán könnyen tudott azonosulni a figurával, aki az első olyan szerepét jelentette, amiben nem morálisan feddhetetlen hőskaraktert játszott. De a magyar néplélekbe betaláló karakter csak még jobban növelte Sinkovits népszerűségét.
  • A tizedes meg a többiek a korabeli magyar színjátszás igazi sztárgárdáját vonultatta fel. A főszereplő Sinkovits Imre mellett Darvas Iván, Major Tamás, Pálos György, Szabó Gyula, Márkus László és Kozák László alakított fontosabb karakter benne, de még a kisebb epizódszerepekre is olyan színésznagyságok ugrottak be, mint Gobbi Hilda, Agárdy Gábor, Raksányi Gellért, vagy Bánhidi László.
  • Ahogyan az a kultikussá váló vígjátékok esetében lenni szokott, a film dumái és poénjai közül jó néhány szállóige lett. „Az oroszok már a spájzban vannak” mondatot vélhetően még az is ismeri, aki sosem látta a filmet.
  • Ma már elképzelhetetlennek tűnő mennyiséget, 2 millió 250 ezer darab mozijegyet adtak el a maga idejében A tizedes meg a többiekre. Csak a budapesti Szikra mozi műsorán egy teljes éven át szerepelhetett, mert sosem fogytak el a nézői.
tizedes meg a többiek, magyar, film
Minden idők 53 legkiemelkedőbb magyar filmje között - Fotó: Pannonia Entertainment/Youtube
  • A tizedes meg a többiek a következő Magyar Filmszemle fődíját is elnyerte. Amikor 1968-ban a Magyar Filmművészek Szövetsége megválasztotta minden idők 12 legjobb magyar filmjét (az ún. „budapesti tizenkettőt”, abban egyedüli vígjátékként kapott helyet A tizedes meg a többiek. 2012-ben a Magyar Művészeti Akadémia által összeállított listán is ott szerepelt minden idők 53 legkiemelkedőbb magyar filmje között.
  • A tizedes meg a többiek számos más formában is tovább élt a film sikere után. Dobozy Imre például kisregényt írt belőle a forgatókönyve nyomán, de készült rádiójáték is Palotás János készítésében.
  • Az egyetlen főhelyszínnel operáló cselekmény adta magát a színházi adaptációk számára is. Először a Veszprémi Petőfi Színházban vitték színre 1972-ben a történetet, azóta pedig néhány évente újra és újra felbukkan a hazai színházak valamelyikének műsorán.
tizedes meg a többiek, magyar, film
A Magyar Nemzeti Filmarchívum digitális felújítási programjának keretében restaurálták, 4K felbontásban a Tizedes meg a többieket - 
 Fotó: Pannonia Entertainment/Youtube
  • Az 1980-as évek óta működik egy magyar punkzenekar Tizedes meg a többiek néven. Az együttes tagjai az elnevezését Márton Attila gitáros beceneve, a Tizi nyomán találták ki.
  • A rendszerváltás után közvetlenül, 1990 környékén felmerül egy folytatás ötlete is, amiben Molnár tizedes további életét mutatták volna be a szocializmus időszakában. Nehéz elképzelni, hogy miként lehetett volna ebből jó film, így talán nem is akkora baj, hogy nem valósult végül meg.
  • A tizedes meg a többiek kópiáját a Magyar Nemzeti Filmarchívum digitális felújítási programjának keretében restaurálták, 4K felbontásban újult meg a film. Így eddig nem látott minőségben kerül újra mozikba szeptember 19-től. Az új előzetest itt nézheti meg. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!