Apu szeme fénye a moziban: 7 emlékezetes film az apa-lánya viszonyról

apa-lánya, apalánya
apa-lánya, apalánya
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Október 17-én kerül a hazai mozikba az Apák gyöngye című film, amiben Micheal Keaton kénytelen a felnőtt lánya segítségét kérni az apai feladatai ellátáshoz, ezáltal pedig kénytelen szembenézni kettejük viszonyával is. Mi pedig megragadtuk az alkalmat, és listára gyűjtöttük a legfontosabbnak tartott és kedvenc alkotásainkat az apa-lánya viszonyról.
Vágólapra másolva!

Michel Keaton új filmje még ha ígéretes is, de nem egyedei a filmtörténelemben. Az apa-lánya kapcsolat az egyik legérzelmesebb és legbonyolultabb kötelék, amit a filmvásznon is gyakran bemutatnak. Ezek a történetek hol meghatóak, hol megrázóak, de mindig mély érzelmeket váltanak ki a nézőkből. Listánkban most összegyűjtöttük a legemlékezetesebb filmeket, amelyek az apák és lányaik különleges viszonyát tárják elénk.

apa-lánya, apalánya
Michael Keaton új filmje, az apa-lánya filmek egyik mintapéldája: az Apák gyöngye mától a mozikban - Fotó: AFP

A 7 legjobb apa-lánya filmek:

Papírhold (1973)

Nemcsak a mozivásznon, de a valóságban is apa-lánya párost alkotott Peter Bogdanovich klasszikusának két főszereplője. A kis Tatum O’Neal és édesapja, a hollywoodi legenda Ryan O’Neal (Love Story, Barry Lyndon) egy gazdasági világválság idején Amerika-szerte kóborló szélhámospárost játszottak el ebben a humorral teli, mégis szívszorító fekete-fehér alkotásban. 

apa-lánya, apalánya, papírhold
apa-lánya, apalánya
Fotó: AFP

Tatum O’Neal élete első filmszerepe mindössze 10 évesen az Oscar-díjat is elhozta számára, amivel máig ő minden idők legfiatalabb győztese. 

Mindenképpen talán (2008)

Apa mesél a kislányának: létezik ennél bensőségesebb helyzet? Ebben a filmben viszont szokatlan a mese, hisz egy szabálytalan romantikus filmről van szó, egyedi elbeszélői megoldással. 

apa-lánya, apalánya
Megindító történet az apa-lánya viszonyra A Mindenképpen talán Ryan Reynolds főszereplésével
Fotó: AFP

A főszerepben Ryan Reynolds egy harmincas, magánéleti zűrök közepén lévő apukát alakít, aki a kislánya kérésére és kommentálása közepette elmeséli a szerelmei történetét – de a neveket megváltoztatja benne, így egészen a sztori végéig nem tudhatja a gyermek és a nézők sem, melyik szereplő is lesz az ő anyukája. 

Elrabolva (2008)

Minden apa rémálma valósul meg ebben a kőkemény akciófilmben, amikor a főszereplő Liam Neeson kislányát egy külföldi út során elrabolják, és emberkereskedők kezébe kerül. 

apa-lánya, apalánya, Liam Neeson,
Ez egy igazi kőkemény akciófilm: Liam Neeson próbálja visszaszerezni az elrabolt lányát
Fotó: AFP

De a rosszfiúk azzal nem számolnak, hogy ez az apuka egy veterán titkosügynök, aki már az első pillanatban olyan monológgal kezdi a helyzet kezelését, hogy ami azóta instant klasszikussá vált. 

A pankrátor (2008)

Ami gyerekkorban elromlott, az helyre lehet még később hozni? Ha teljesen visszacsinálni nem is, de jóvá tenni sok dolgot képes az ember. Az élet második, sőt utolsó esélye megragadásának, a visszatérés lehetőségének témáját gyakran dolgozzák fel filmek a sport világába helyezve, A pankrátorban pedig ez összefonódik cikkünk témájával is. 

apa-lánya, apalánya
Létezik második esély? 
Fotó: AFP

Hisz ebben a történetben a főhős nemcsak a pályafutása, de a szerelem és a gyerekével való viszony vonatkozásában is második esélyt kap, ahogyan az a főszereplő Mickey Rourke karrierjével is történt. 

Az apa (2020)

Nem hagyhattuk ki azt a filmet sem a listánkról, ami az apa-lánya viszony kapcsolat utolsó fázisáról mesél megrázó erővel. 

apa-lánya, apalánya
Anthony Hopkins ezért az alakításáért Oscar-díjat kapott
Fotó: AFP

Ráadásul a korszakos színészlegenda Anthony Hopkins pályájának megkoronázását jelentette az Oscar-díj, amit a címszerepért nyert el a legutóbbi gálán. A demenciával küzdő, lánya felügyelete alatt élő öregúr elméjébe tett hátborzongató és megható bepillantást az ő alakítása emelte örökérvényűvé.

Richard király (2021)

Szintén Oscar-díjat ért (Ezen az Oscaron pofozkodott a színész, miután átvette a legjobb színésznek járó elismerést.) egy apafigura Will Smith számára, ráadásul egy valódi és közismert apuka mozis változatát megformálva. 

apa-lánya, apalánya
A Williams nővérek történetét dolgozza fel a történet, ami Will Smith számára is Oscart hozott
Fotó: AFP

A női teniszt hosszú évekig uraló Williams nővérek híres-neves és ellentmondásos megítélésű édesapjáról szóló film története olyan kérdések körül forog, amik minden apa dilemmái is egyben. Mi mindent tett meg, mi mindent kellett megtennie neki és a lányoknak a sikeres életért, és ez vajon megérte-e?

Apák gyöngye (2024)

Október 17-től látható a hazai mozikban ez a vígjátékként induló, ám komolyabb húrokat is pengető film, amiben a 70 felett járó Michael Keaton karakterének élete borul fel totálisan, amikor a második felesége elvonókúrára megy, így neki kell gondoskodnia a kisgyerekeikről. Jobb híján az első házasságából született, már felnőtt lánya (Mila Kunis) segítségét kéri, ami nem csak új szintet jelent kettejük kapcsolatában, de mindkettőjük viszonyában is az apasággal, az apai szereppel kapcsolatban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!