Így lett Johnny Depp pocsék rendező: 30 éves az Ed Wood

Vágólapra másolva!
Számtalan alkotás készült már nagyobbnál nagyobb művészekről. Eszünkbe juthat a Frida vagy a Ray, de mi van akkor, ha valaki egy hírhedten rossz rendezőről készít filmet? Ez volt az Ed Wood Tim Burton rendezésében, ami Johnny Depp főszereplésével 30 éve debütált a mozikban, ezért elhoztunk mára 10 érdekes tényt róla.
Vágólapra másolva!

A második világháborút követően, főleg az 1950-es években egyfajta forradalom zajlott le Hollywoodban. Rengeteg fiatal, ötletekkel és tervekkel teli, ambiciózus rendező próbált szerencsét, minek következtében rengeteg alacsony költségvetésű film készült el. Ezeknek a rendezőknek a „királya” volt Edward Davis Wood Jr., vagy egyszerűen csak Ed Wood. Filmjeit a kesze-kusza történetek, az értelmetlen bevágások és a rettenetes vizuális megoldások tették híressé. Wood szinte bármire hajlandó volt, hogy létrehozhassa azt, amit a fejében már megalkotott. A leghíresebb műve, a 9-es terv az űrből kedvéért például az egész stábbal együtt megkeresztelkedett, mert a baptista egyháztól kapott rá pénzt. Rajongott a különböző műfajok ötvözéséért, a női ruhákért, valamint a már megfakult hírnevű Lugosi Béláért. Nem csoda tehát, hogy évtizedekkel később is megmozgatta olyan nagy nevek fantáziáját, mint Tim Burton, aki 1994-ben filmet készített a flúgos rendező életéről, akit Johnny Depp alakított.

Johnny Depp, mint Ed Wood
Johnny Depp, mint Ed Wood (Fotó: KPA Honorar und Belege)

Johnny Depp, mint a legrosszabb rendező

1. Ed Wood messze földön híres volt arról, mennyire olcsó filmeket rendezett. Tim Burton filmje pedig egyedül többe került, mint címszereplő összes, szám szerint 13 alkotása együttvéve
 

2. Martin Landau Oscar-díjat kapott érte, ez mérföldkőnek számít, hiszen addig senki nem kapott Oscart azért, hogy egy másik filmsztár bőrébe bújt. Tíz évvel később Cate Blanchett tudta ezt megtenni újra, amikor az Aviátorban Katharine Hepburn megformálásáért nyerte el a díjat.

 

3. Ez Tim Burton kedvenc filmje a sajátjai közül. Az egyfajta felnőtt mesevilágra emlékeztető vízióiról ismert direktor nevéhez olyan filmek köthetőek, mint a Batman – A denevérember, a Charlie és a csokigyár, az Alice Csodaországban vagy a nemrégiben mozikba került Beetlejuice Beetlejuice. Azonban húsz nagyjátékfilmje közül mégis az Ed Wood (az Ollókezű Edwarddal együtt) áll a szívéhez legközelebb.

Az Ed Wood Tim Burton és Johnny Depp kedvenc közös filmje
Sarah Jessica Parker a Szex és New York előtt itt is ledobta a textilt (Fotó: KPA Honorar und Belege)

4. Ez a projekt adta vissza Johnny Depp hitét a filmkészítésbe. Nehéz idők jártak akkoriban a színész háza táján. Ekkortájt kezdett belefásulni a színészetbe, valamint a magánéletében is akadtak problémák. Nem élte meg könnyen a szakítását Winona Ryderrel, többször könnyes szemmel ment emiatt az Ed Wood forgatására is. Ám ez a projekt esélyt adott neki, hogy kicsit ellazuljon és jól érezze magát, a Martin Landauval való játék pedig felélesztette benne a színészkedés iránti szeretetet. Az amerikai színésznek egyébként 2022-ben is volt egy viharos szakítása, Johnny Depp és Amber Heard tárgyalótermi kálváriája igazán emlékezetesre sikerült. 

 

5. Martin Landau 35 Lugosi Béla-filmet is megnézett, sőt magyar nyelvű filmek tekercseit is beszerezte, hogy tanulmányozhassa mind az egykori Drakula gróf játékát, mind a magyar nyelvet egyaránt. A magyar származású hollowoodi rendező, Medák Péter, aki korábban dolgozott együtt Landauval, miután látta a filmet, felhívta az öreg színészt, és nem győzte dicsérni a játékát. Azt mondta neki: „Te nem egy színész vagy, aki próbál magyar akcentussal beszélni, hanem egy karakter, aki megpróbálja leplezni az akcentusát.”

 

6. Ed Wood özvegye egy nap meglátogatta a forgatást, s a rendező Tim Burton aggódott, mert aznap épp olyan jelenetet vettek fel, ahol a megboldogult özvegy férjét alakító Johnny Depp elég rosszul nézett ki, de Kathy Wood csak annyit mondott: „Ez az én Eddiem”.

 

7. Lugosi Béla fia több szempontból kifogásolta Martin Landau játékát. A legfőbb ezek közül az volt, hogy elmondása szerint az apja soha nem beszélt csúnyán, a filmben pedig erre többször hallhatunk példát. Lugosi Béla más ismerősei is megerősítették a fiának ezen állítását.

 

8. Tim Burton ragaszkodott a fekete-fehér képi világhoz, azonban emiatt több nagyobb stúdió is elutasította. A Columbia Pictures készítette volna eredetileg a filmet, de mivel Burton kötötte az ebet a karóhoz, ezért új stúdió után kellett néznie. Ám elutasította a 20th Century Fox, a Paramount Pictures, a Universal Pictures és a Warner Bros is, míg végül a The Walt Disney Company egy leányvállalata a Touchstone Pictures bólintott rá a színtelen projektre.

Ed Wood adta vissza Johnny Depp lelkesedését
Johnny Depp filmek iránti szerelme ettől a filmtől lobbant ismét lángra (Fotó: ZUMA Press)

9. Ez volt az első Tim Burton-mozi, amiben nem Danny Elfman szolgáltatta a zenét. A rendező és a zeneszerző bartsága és munkakapcsolata igen híres, összesen 16 projektet csináltak közösen, ám ez volt az első olyan, mikor a direktor mást kért fel.

 

10. Johnny Depp nem sokat gondolkodott, hogy elvállalja-e a munkát. Amikor Tim Burton felkereste a sztárt az ötletével, körülbelül 10 perccel később már igent is mondott a szerepre. Vajon Jenna Ortega mennyi időt agyalt a Wednesday folytatásán?

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!