Matthew McConaughey tíz éve játszotta el a világot megmentő farmert

Vágólapra másolva!
Christopher Nolan múlt évezredből eredeztethető munkássága számtalan kiváló alkotást foglal magában, tavaly pedig végre Oscar-díjat is kapott az Oppenheimer című filmjéért. Kerek tíz évvel ezelőtt Matthew McConaughey főszereplésével jelent meg egyik legkedveltebb műve, a Csillagok között, és az évforduló alkalmából összegyűjtöttünk 10 érdekes tényt a moziról.
Vágólapra másolva!

A Batman-trilógia befejeztével nem tétlenkedett sokáig Christopher Nolan, és egyből egy komoly felkészülést igénylő munkába vetette bele magát. A Csillagok között egy sci-fi dráma, mely a családját elhagyni kényszerülő férfi történetét meséli el. A főszereplő Joseph Cooper (Matthew McConaughey) egy disztópikus világban farmerként és családapaként éli mindennapjait, egy olyan világban, ahol az emberiség napjai meg vannak számlálva, ám egy nap felkérést kap a NASA-tól, hogy mentse meg az emberi fajt. A családja egyben tartását, illetve a világ megmentését kell a mérleg két nyelvére helyeznie, és meghozni a döntést, mi most a fontosabb. Végül úgy határoz, belevág a kozmikus utazásba, és itt fonódik bele a drámába a science fiction. A szívszorító sztori, a gyönyörű képi világ, a tökéletes zene, valamint a zseniális színészi alakítások miatt a mozi hamar közönségkedvenccé, és Christopher Nolan munkásságának meghatározó darabjává vált. A Csillagok között 10. születésnapját szeretnénk méltóan megünnepelni, ezért összeszedtünk pár érdekességet a filmről. 

Interstellar, Christopher Nolan Csillagok között, ChristopherNolanCsillagokközött, Interstellar Matthew McConaughey
Matthew McConaughey farmerből lett űrhajósként menti meg az emberi fajt (Fotó: AFP)

Matthew McConaughey, a farmerből lett űrhajós

1. Christopher Nolan a film kedvéért 200 hektárnyi kukoricát termesztett, majd a forgatás befejeztével nyereséggel túladott a tengerin.

2. Az Oscar-díjas rendező egy oldalnyi szöveget adott instrukció gyanánt a film zenjéért felelős Hans Zimmernek, de azon az egy oldalon árva szó sem esett a mozi cselekményéről. Ennek ellenére a Csillagok között muzsikája rengeteg elismerésben részesült, kiemelve, mennyire passzol a zenei aláfestés a képi világhoz. Christopher Nolan szerint ez lett Hans Zimmer valaha készült legjobb munkája.

Interstellar, Christopher Nolan Csillagok között, ChristopherNolanCsillagokközött, Interstellar
Joseph Cooper (Matthew McConaughey) a családját is kész hátrahagyni a nemes cél érdekében (Fotó: AFP)

3. Eredetileg Steven Spielberg készítette volna el ezt a filmet még 2006-ban. A három Oscart is nyert direktor fel is kérte Christopher Nolan testvérét, Jonathan Nolant, hogy írja meg a forgatókönyvet, azonban a film hat év elteltével sem készült el. Spielberg ezt követően otthagyta a projektet, de Nolan nem akarta elengedni az ötletet, és felkereste fivérét, hogy csinálják meg együtt.

4. A hatalmas porfelhők nem számítógépes utómunka eredményei. A forgatási helyszínen használt óriási ventilátorokkal idézték elő őket.

Interstellar, Christopher Nolan Csillagok között, ChristopherNolanCsillagokközött
Christopher Nolan instruálja Mr. McConaughey-t (Fotó: AFP)

5. A féreglyuk működésének tollal és papírral történő szemléltetése nem eredeti ötlet volt, hanem egy az egyben az 1997-es Halálhajó című horrorfilmből emelték át.

6. A könyvespolcon elhelyezett olvasmányok olyan könyvek, melyeket Christopher Nolan olvasott el a filmhez való felkészülés során a fekete lyukakról, illetve a szingularitásról. Továbbá Stephen King Végítélet című regénye is látható a polcon, mely az emberi faj kipusztulásáról szól.

Interstellar, Christopher Nolan Csillagok között, ChristopherNolanCsillagokközött, Interstellar
A könyvespolcos jelenet az egyik legemlékezetesebb a moziból (Fotó: AFP)

7. A vízzel borított Miller nevű bolygó összes jelenetét Izlandon vették fel. A színészek szkafandere viszont nem volt teljesen vízhatlan, emiatt Anne Hathaway a forgatás után hiportemiában szenvedett a jéghideg vízben zajló munkálatok miatt.

8. A film történetének tudományos vonala teljesen hitelesnek mondható. Erről gondoskodott a Nobel-díjas fizikus, Kip Thorne, akivel a Nolan-fivérek folyamatosan egyeztettek, hogy mindent valósághűen ábrázoljanak.

Interstellar, Christopher Nolan Csillagok között, ChristopherNolanCsillagokközött, Interstellar
A vizuális effektusokért Oscar-díjat is kapott a film (Fotó: AFP)

9. Ez volt Timothée Chalamet első filmszerepeinek egyike, napjaink egyik legnagyobb szupersztárja a Csillagok között előtt többnyire csak rövidfilmekben játszott.

10. Matthew McConaughey Deadpool és Rozsomákban nyújtott színészi munkája ugyan nem igényelt komolyabb előkészületet, viszont Christoper Nolan filmjére alaposan felkészült. A szerep kedvéért pilóták és farmerek társaságában töltött el rengeteg időt, akiktől rengeteg hasznos apró tippet kapott, melyek segítették alakítása hitelességét.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!