Rendezők, akik nem tudnak elszakadni kedvenc színészüktől

Vágólapra másolva!
Ha egyszer egy üzlet beindul, miért is változtatna bárki a dolgokon? Talán így vannak ezzel azok a rendezők is, akik szeretnek ugyanazokkal a nevekkel forgatni újra és újra. Ezek közül a színészek közül pedig sokszor egy kiemelkedik és a rendezővel olyan kapcsolatuk alakul ki, ami kiállja az idő próbáját. Ezekből az időtálló párosokból szemezgettünk, és listába szedtük őket.
Vágólapra másolva!

A filmtörténelem bővelkedik híres párosokban, ám ezek többnyire a kamera előtt munkálkodó színészek, akik vagy egymásba szeretnek vagy baráti kapcsolat szövődik közöttük. Azonban az is megesik, hogy a kamera két túlsó végén alkotó személyek között alakul ki olyan erős kötelék, hogy az végül akár évtizedeken átívelő, eredményes munkát hoz magával. Cikkünkben olyan rendezők közül szemezgettünk, akik képtelenek kedvenc színészük nélkül munkálkodni. 

Leonardo DiCaprio és Robert De Niro öleli körül a rendezők között az egyik legjobbnak számító Martin Scorseset. (Fotó: JACOVIDES-MOREAU / BESTIMAGE)
Leonardo DiCaprio és Robert De Niro öleli körül a rendezők között az egyik legjobbnak számító Martin Scorseset (Fotó: JACOVIDES-MOREAU / BESTIMAGE)

Martin Scorsese és Robert De Niro

A filmtörténelem egyik legyümölcsözőbb munkakapcsolata és barátsága egészen 1973-ig nyúlik vissza. Ugyanis Martin Scorsese és Robert De Niro ekkor készítették el első közös filmjüket, az Aljas utcák című krimit. Azóta további tíz projekten dolgoztak karöltve, ezek között volt például A taxisofőr, a Dühöngő bika, a Casino vagy Az ír. Legutóbb pedig a tavalyi Megfojtott virágokban láthattuk a két gigász nevét egy stáblistán. Az elmúlt két évtizedben egyébként már másfelé is kacsingat Scorsese, hiszen a Leonardo DiCaprióval készített filmek száma is folyamatosan bővül.

Quentin Tarantino Honored With Star on Walk of Fame
Quentin Tarantino és Samuel L. Jackson, a rendező hollywoodi csillagának avatásán (Fotó: Lisa O'Connor)

Quentin Tarantino és Samuel L. Jackson

A szabados szóhasználatáról és a nevetségesen véres jeleneteiről híres forgatókönyvíró-rendező, Quentin Tarantino előszeretettel keresi fel a jól bevált színészeit egy vadonatúj projekt kapcsán, de mindannyiuk közül kitűnik Samuel L. Jackson. Ugyan a direktor első filmje, a Kutyaszorítóban még Jackson nélkül készült, de a legismertebb Tarantino-mozi, a Ponyvaregényt már részben a túlzottan kicsi afró parókát viselő színész legendás monológja tette olyan népszerűvé. Az öt évvel ezelőtti Volt egyszer egy… Hollywooddal pedig megszakadt egy hét mű óta tartó széria, hiszen ez volt az első Tarantino-film 1992 óta, amelyben Samuel L. Jackson nem szerepelt. Vajon Tarantino utolsó, tizedik produkciójában helyet fog majd kapni a kedvenc színésze?

Johnny Depp és a legfurcsább rendezők egyike, Tim Burton. (Fotó: UPI Photo)
Johnny Depp és a legfurcsább rendezők egyike, Tim Burton (Fotó: UPI Photo)

Tim Burton és Johnny Depp

Talán nem túlzás azt mondani, hogy kevesebb elvarázsolt figura van Hollywoodban, mint ez két férfi. Nem is csoda, hogy ők így egymásra találtak. Első közös projektjük, az 1990-ben megjelent Ollókezű Edward pedig rögtön óriási siker lett. Az Ed Wood egy remek főhajtás volt a valaha élt legrosszabb rendező előtt, a Charlie és a csokigyár pedig megismertette egy új generációval Willy Wonkát. A legutóbbi alkalommal, mikor Burton a rendezői székben ült, Depp pedig a kamera előtt játszott, akkor az Éjsötét árnyékot készítették egyesült erővel. Azonban a horror-komédia tizenkét éve a kasszáknál és a kritikusoknál is gyengén teljesített. Így már igazán érne egy ütős visszatérés ettől a bogaras párostól.

Archival Filmstills
Diane Keaton és Woody Allen valamin nagyon elmélkednek (Fotó: Moviestore Collection/face to fa)

Woody Allen és Diane Keaton

Kell-e a filmkedvelőknek többet mondanunk annál, hogy Annie Hall vagy Mannhattan? Noha ettől még messzebbről eredeztethető Woody Allen és Diane Keaton kapcsolata. 1970-től még egy párt is alkottak egy éven át, ez idő alatt jelent meg első projektjük, a Men of Crisis: The Harvey Wallinger Story, de szakításukat követően sem távolodtak el egymástól. További két évtizeden át dolgoztak még kéz a kézben, mindent összevetve nyolc filmen, de már csak barátokként. 

OPENING BERLIN INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2014
Wes Anderson és Bill Murray, a páratlan páros (Fotó: Isabelle Vautier / VISUAL Press Agency)

Wes Anderson és Bill Murray

Wes Anderson egyedi látványvilágú, illetve sajátos humorral és hangulattal megáldott alkotásaiban olyan Bill Murray szenvtelen, fanyar játéka, mint a hab a tortán. Nagyon összepasszolnak, és ezt ők is tudják, az 1998-as Okostojás címre hallgató vígjáték óta meg sem álltak tíz mozgóképig. A rendező legutóbbi mozija, az Asteroid City azonban kelthetett hiányérzetet a nézőkben, mert Murray nem jelent meg a vásznon. Ám Anderson mindenkit megnyugtatott valamelyest azzal a kijelentésével, miszerint egy kivágott jelenetben kapott némi képernyőidőt a színészlegenda is.

Joel Coen rendező és férj is egy személyben Frances McDormand számára. (Fotó: AFF/PA Images)
Joel Coen rendező és férj is egy személyben Frances McDormand számára (Fotó: AFF/PA Images)

Coen-fivérek és Frances McDormand

1984 nemcsak George Orwell számára volt fontos év, hanem Frances McDomandnek is. Ebben az évben játszotta el élete első szerepét a Véresen egyszerű című thrillerben, ami ráadásul pont egy Coen-testvérek nevéhez köthető darab volt. Továbbá szintén ez évben ment feleségül a két fivér közül az egyikhez, Joel Coenhez. Összesen kilenc filmben fordult meg a Coen-fivérek gondviselése alatt, és első Oscar-díját is nekik köszönheti, amit az 1996-os, igaznak titulált kamutörténetért, a Fargóért kapott, amelyben egy roppant erőteljes női karaktert, egy bűnügyet felgöngyölítő rendőrt formált meg.

Christopher Nolan és közvetlen mögötte, a rendezői bal oldalon Michael Caine, Anne Hathaway és Joseph Gordon-Lewitt társaságában (Fotó: Chris DELMAS / VISUAL Press Agen)

Christopher Nolan és Michael Caine

A Nolan-féle Batman-trilógia nemcsak minden idők egyik legkiválóbb főgonoszát hozta el nekünk Joker személyében, hanem két angol úriember barátságát is. Christopher Nolan és Michael Caine ekkor találtak egymásra, és a 2020-as Tenettel bezárólag összesen nyolc filmet forgattak közösen. A 91 éves Caine nemrégiben bejelentette a visszavonulását, így feltételezhetően többet nem látjuk a vásznon, de ki tudja, lehet Nolan egyszer előáll egy olyan ötlettel, amire az aggastyán színész nem tud majd nemet mondani.

'The Pacific' film screening, Grauman's Chinese Theatre, Hollywood, Los Angeles, America - 24 Feb 2010
Vajon kire mutathat Steven Spielberg és Tom Hanks? (Fotó: Jim Smeal / BEImages)

Steven Spielberg és Tom Hanks

Tom Hanks karriere során számtalan remek direktorral dolgozott, és forgattak kiváló filmeket, de leggyakrabban mégis Steven Spielberg filmjeinek plakátjain fordult meg a neve. Első közös munkájuk, a Ryan közlegény megmentése rögtön rendkívül kifizetődő volt, öt Oscart is elhódított az 1999-es gálán, köztük a legjobb filmnek járó díjat is. Azt követően pedig egy igazi közönségkedvenc darabot sikerült összehozniuk, a Kapj el, ha tudsz címet viselő krimi az egyik legkedveltebb Spielberg-mozi a mai napig. Azóta még háromszor kapott Hanks lehetőséget a Jurassic Park és az Indiana Jones atyjától, 2017-ben A Pentagon titkaival jelentkeztek utoljára.

'Pain And Glory' Premiere NYFF 2019
Antonio Banderasnak mindig öröm Almodóvar filmjében szerepelni (Fotó: Ron Adar)

Pedro Almodóvar és Antonio Banderas

A szenvedélyek labirintusában ugyan Antonio Banderas csak kis szerepet kapott, de mégis olyan benyomást tett a mozi direktorára, Pedro Almodóvarra, a meleg iszlám terroristáról szóló erotikus vígjátékban, hogy az további hét filmjében kérte még fel kamera előtti munkára. A műfajok palettáján rengeteg színnel játszottak együttes erővel, hiszen a projektek között akadt erotikus thriller (Matador), fekete komédia (Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén), továbbá pszichikai dráma is (A bőr, amelyben élek).

2004 - Hellboy - Movie Set
Guillermo del Toro célozni tanítja Ron Perlmant (Fotó: SUPPLIED BY GIG / BIG PICTURES)

Guillermo del Toro és Ron Pearlman

A mexikói rendező, Guillermo del Toro a napokban lett 60 éves, és nem véletlenül került az erről szóló cikkünk borítójára Ron Pearlman. Az 1992-es Cronos ugyan megbukott a kasszáknál, de az azóta forgatott, összesen hat produktumuk, közel 900 millió dollár bevétellel szolgált a stúdiók számára. Ezek között voltak népszerű képregényadaptációk, mint a Penge 2 vagy a Hellboy-filmek, illetve a kaidzsú (japán szörnyfilmes műfaj) szerelmeseinek is kedveztek a Tűzgyűrűvel.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!