Egy norvég halász lánya, Eriksen az új-zélandi származású Tamara Singerrel - akinek japán édesanyja szinte minden étkezéshez algát szolgált fel - közösen alapította meg a Lofoten Seaweed nevű céget, amely a hínár betakarítására és élelmiszeripari felhasználására szakosodott.
Hat társuk segítségével évente 11 tonna tengeri moszatot szednek kézzel a hófödte hegyek között.
Nálunk a legtisztábbak a vizek a világon. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy ez az igazán fontos erőforrás közvetlenül a közelünkben nő. Jótékony hatásait meg akarjuk mutatni a világnak
- mondta Eriksen az AFP-nek.
A főszezon április végétől júniusig tart, de télen és ősszel is szüretelnek vörös pálmaalgát, norit és tengeri gombát.
Fizikailag nehéz munka, de ugyanakkor nagyon meditatív, vagy bizonyos értelemben terápiás tevékenység a szüret
– mondta Eriksen.