Veszélyben a tőzsdefúzió

Vágólapra másolva!
Egyre több akadály tornyosul a londoni és a frankfurti börze tervezett egyesülése elé. Az amerikai Nasdaq piaccal "flörtölő" angol tőzsdetagok ugyanis csak a részvényvásárlási illeték megszüntetése esetén támogatnák a fúziót.
Vágólapra másolva!

Hétfőn Londonban a Share Centre nevű független értékforgalmazó közölte: csak akkor szavaz az egyesülésre, ha a brit kormány eltörli a részvényvásárlási illetéket. Gavin Oldham vezérigazgató szerint a 0,5 százalékos illeték hátrányos helyzetbe hozza a brit tőzsdetag forgalmazókat az egyesült tőzsdén, mert Németországban nincs hasonló gyakorlat. A londoni értéktőzsdének (LSE) 298 tagja, azaz - egy hete, az LSE részvénytársasággá alakítása és tőzsdei kibocsátása óta - részvényese van, és 75 százalékuk szavazata kell az egyesüléshez. A The Independent című brit lap értesülései szerint azonban a londoni tőzsdetagoknak legalább a 30 százaléka ellenzi az egyesülést. A kisebb forgalmazók állítólag inkább az amerikai Nasdaqkal közösködnének.

Az LSE elnöke, Don Cruickshank azonban figyelmeztette a berzenkedőket, hogy Frankfurt nélkül nem biztos, hogy a fejlett technológiai papírokkal túlsúlyos Nasdaq Londont választja, hiszen a német Neuer Markt jóval angol vetélytársa előtt jár. A Share Centre mindenesetre szeptember 14-éig, az LSE rendkívüli közgyűléséig adott határidőt a kormánynak az illeték megszüntetésére. Az előző költségvetési évben a részvényvásárlási illeték 2,15 milliárd fontot hozott a brit költségvetésnek, de Oldham szerint a fellendülés okozta bevételnövekedés közben a költségvetés bátran nélkülözheti ezt a forrást. Ugyancsak hétfőn jelent meg az Ernst and Young legfrissebb elemzése arról, hogy a brit kormány pótköltekezési tervei - három év alatt 43 milliárd font a közoktatásra, az egészségügyre és a közlekedésre -, éppen ellenkezőleg, az adóztatás erősítését fogják eredményezni.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Nasdaq

iX

Korábban:

Az iX európai tőzsde egyesülne a Nasdaq-kal
2000. július 17.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!