A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

UMTS: a francia kormány megnyitotta a pályázatot

Vágólapra másolva!
A francia hivatalos közlöny pénteki száma meghirdette a harmadik generációs mobiltelefon (UMTS) pályáztatásának feltételeit, és ezzel megkezdődött a 130 milliárd frank (19,8 milliárd euró) összértékű koncesszió elnyerését célzó küzdelem a lehetséges jelöltek között. Összesen négy engedélyt adnak ki egyenként 32,5 milliárd frank (4,95 milliárd euró) koncessziós díj fejében, 15 évre.
Vágólapra másolva!

A Távközlési Szabályozó Hatóság (ART) ugyancsak a közlöny pénteki számában közölt feltételei szerint a versengés résztvevőinek 2001 január 31-ig kell benyújtani ajánlatukat az ART-hez, és a négy nyertes céget legkésőbb május 31-ig kiválasztják. A négy nyertes mobilszolgáltató 15 év alatt 20 részletben fizeti be az államkasszába a koncessziós díj részleteit, az első kettő 2001 szeptemberében illeve decemberében válik esedékessé.

Christian Pierret iparügyi államtitkár a Les Echos gazdasági szaklap pénteki számában 2001 június 1-jére ígérte az engedélyek kiadását, és azt jelezte, hogy az internetes hozzáférést biztosító mobilszolgáltatás 2002 januárjában veheti kezdetét Franciaországban. Az államtitkár véleménye szerint a francia pályáztatási rendszer "teljesen nyitott és átlátható", és leszögezte azt is, hogy "semmi nincs előre lejátszva". Mint hozzátette, a koncessziós díj meghatározásánál az összes érintett érdekeit figyelembe vették.

Párizs Nagy-Britanniától és Németországtól eltérően, ahol a licit mellett döntöttek, az ajánlatok alapján, meghatározott összegű - egyenként 32,5 milliárd frankos - koncesszió elnyerésére kínál lehetőséget a mobiltelefonos frekvencia-engedélyekért harcba induló konzorciumok és cégek számára. A francia állam bevétele, melyet a nyugdíjtartalék-alap feltöltésére és részben a költségvetési hiány enyhítésére szánnak, jóval elmarad attól a bevételtől, amelyet a Nagy-Britanniában és Németországban kiírt licit alapján söpört be az államkassza. Nagy-Britanniában 38,5 milliárd, Németországban, ahol e hét közepén fejeződött be minden idők egyik legnagyobb tétű versengése, 50,5 milliárd euró a végeredmény.

A francia kormány júniusban, amikor a nagyobb bevétellel kecsegtető licit rovására a meghatározott összegre kiírt pályáztatás mellett döntött, azzal indokolta lépését, hogy a franciaországi hálózat kiépítése drágábbnak ígérkezik az angliainál, mert a várható előfizetők szétszórtabban élnek, mint a la Manche túloldalán. A koncesszió árának meghatározásakor - mondotta júniusi érvelésében Laurent Fabius pénzügyminiszter - elsősorban a majdani fogyasztókra, kistelepülésekre, kisvállalkozókra, ipari szolgáltatókra voltak tekintettel.

A pályázaton magától értetődőn indul az állami többségi tulajdonban lévő France Télécom, várhatóan a Vivendihez tartozó SFR mobilszolgáltató, és a Bouygues Télécom is, amely azonban a júniusi döntéskor erősen sokallotta a meghirdetett koncessziós díjat. Számítanak még a Suez-Lyonnaise des Eaux és a spanyol Telefónica konzorciumának részvételére. A Deutsche Telekom is jelezte érdeklődését.

(MTI)

Korábban:

Távközlés: hatan szerezték meg a németországi UMTS-licenceket
2000. augusztus 17.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!