A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Összeurópai harc a londoni tőzsdéért

Vágólapra másolva!
Könnyen további egyesülési hullámot indíthat el az európai tőzsdék körében a svéd értéktőzsdét működtető OM Gruppen tulajdonosi csoport keddi bejelentése, amely szerint - a tőzsdeegyesülések története során első ízben - ellenséges vételi ajánlatot tett a londoni értéktőzsdére (LSE). A londoni tőzsdével eddig egyesülni készülő, a frankfurti tőzsdét lebonyolító Deutsche Börse AG a milánói és a madridi tőzsdékkel szövetkezhet, hogy közös ellenajánlatot tegyenek az LSE-re. A londoni tőzsdére időközben ismételten szemet vetett a legfőbb rivális, a három európai piac egyesüléséből létrejövő Euronext is.
Vágólapra másolva!

A frankfurti értéktőzsde fontolóra vette, hogy ellenajánlatot tegyen a londoni tőzsdére, amelyet a svéd börzét működtető OM Gruppen keddi bejelentése szerint 1,2 milliárd dollár értékben vásárolna meg - adta hírül szerdán megbízható forrásokra hivatkozva a Bloomberg gazdasági hírügynökség. Rolf Breuer, a Deutsche Börse elnöke szerint az ajánlattételbe szeretnék bevonni az iX-ben (a német, illetve az angol piacok egyesüléséből létrehozni szándékozott legnagyobb európai tőzsdében) érdekelt milánói, illetve madridi értékpapírpiacokat is. Az elmúlt napokban tett nyilatkozatok ellentmondásosak: az LSE vezetése kedden a svéd ajánlat elvetését javasolta a saját részvényeseinek, és továbbra is kitart a frankfurti tőzsdével való egyesülés mellett, ugyanakkor az erről szóló szeptember 14-i szavazást bizonytalan időre elhalasztotta. Szerdán, az új frankfurti tőzsdeépület átadási ünnepségén azonban a frankfurti értékpiac vezérigazgatója, Werner Seifert úgy nyilatkozott, hogy mégsem halasztják el a szavazást.

A londoni tőzsdevezetés keddi nyilatkozata hagyott még egy kiskaput a svédek számára. E szerint a svéd ajánlat kevésbé vonzó, mint a frankfurti tőzsdével, a Deutsche Börse AG-val javasolt egyesülés, mert a svédek nem kínáltak elég magas árat a londoni tőzsde részvényeseinek. A keddi svéd ajánlat az LSE részvényeiért 20 font értékű új OM-részvényeket - egyenként 0,65 új saját részvényt - és 7 font készpénzt kínált. A svéd ajánlat összesen 808 millió font (1,347 milliárd euró) értékű. Amennyiben az LSE részvényesei elfogadnák a svéd ajánlatot, 18,5 százalékot birtokolhatnának az egyesült OM Gruppen-ben. Az OM Gruppen keddi közleménye szerint ajánlatuk azért találhat nyitott fülekre, mivel egyesítené az LSE vezető, likvid piacát és közismert márkáját az OM élenjáró technológiájával és kereskedelmi lendületével.

Az LSE vezetése keddi közleményében azzal érvelt a svéd ajánlat ellen, hogy az üzletileg alacsonyrendű, mert nem jár olyan erős európai jelenlét kialakításával, amely elég sokféle részvény likviditásához adna hozzáférést. Az elemzők szerint az LSE részvényeseinek a gyorsan növekvő svéd tőzsde által kínált korszerű technológia, illetve a német börze, a harmadik legnagyobb európai tőzsdével való együttműködés lehetősége között kell választaniuk. Ugyanakkor a Deutsche Börse vezetője szerint a svédek azért tettek ellenajánlatot, mivel valójában ők is részesei szeretnének lenni az iX rendszernek. Werner Seifert sajnálkozását fejezte ki az OM ajánlata miatt, mondván: nem képzelhető el olyan alternatívája az iX-formációnak, amely hasonlóan kedvezően hatna a tőkepiaci működés hatékonyságára. A OM Gruppen szerdán viszont azt közölte, hogy nem akar csatlakozni a tervezett iX tőzsdéhez.

Amíg a Deutsche Börse illetékesei hangsúlyozták, hogy nincs időponthoz kötve az esetleges ellenajánlatuk, a londoni tőzsde körül máris újabb kérők gyülekeznek. Az Euronext, a párizsi, amszterdami és brüsszeli értéktőzsdék egyesüléséből létrejövő közös tőzsde részéről szintén jelezték, hogy ők is érdekeltek lennének a londoni tőzsdével való egyesülésben. Az Euronext egyébként korábban kidolgozott már egy tervet a londoni tőzsdével való egyesülésről, az igazgatótanács azonban végül is nem hozott döntést az ügyben. Problémát jelenthet, hogy ebben az esetben a londoni börzének le kellene cserélni saját, SETS kereskedési rendszerét a francia NSC rendszerrel.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

OM Gruppen

Deutsche Börse

LSE

iX

Korábban:

Veszélyben a tőzsdefúzió
2000. augusztus 1.

Az iX európai tőzsde egyesülne a Nasdaq-kal
2000. július 17.

Egyesül a londoni és a frankfurti tőzsde
2000. május 3.

Együttműködési megállapodást kötött a budapesti és a londoni értéktőzsde
1999. december 10.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!