<P>Egyre több kérő a londoni értéktőzsdére </P>

Vágólapra másolva!
Az INSTINET, a Reuters részvénykereskedelmi szárnya is arra készül, hogy beszáll a londoni értéktőzsde (LSE) megszerzéséért megindult versengésbe. A svéd OM Gruppen vételi ajánlatát túlszárnyaló, mintegy 900 millió fontra rúgó javaslatát legkorábban már a héten az asztalra teszi - értesült a The Independent on Sunday vasárnapi brit lap.
Vágólapra másolva!

Az INSTINET valószínűleg teljes összegben készpénzt kínál majd a LSE-nek szemben az OM Gruppen ajánlatával, amely az LSE részvényeiért többségében új OM-részvényeket kínált. Az OM részvényei a héten folyamatosan emelkedtek, és pénteken elérték a 489 koronát. Ezáltal a svéd ajánlat értéke LSE-részvényenként 30,34 fontra emelkedett szemben az LSE-részvények pénteki 28,75 fontos záróárával.

Az INSTINET vételi szándéka parkoló pályára kényszerítheti az LSE többi kérőjét, köztük a Deutsche Börsét, amelynek javaslatát a londoni értéktőzsdével való egyesülésről iX néven a svéd OM ajánlata feltartóztatta. A Deutsche Börse a milánói tőzsdével és a madridi értéktőzsdével folytat jelenleg tárgyalásokat arról, hogy együtt állnak elő egy új vételi ajánlattal az LSE felé.

Frank Zarb, a New York-i Nasdaq forgalmazói piac elnöke az elmúlt héten Londonban járt, valószínűleg egy ajánlattétel lehetőségeiről tájékozódott - írta a vasárnapi brit lap. (A Nasdaq már korábban jelezte, hogy az iX néven létrejövő tőzsdével szoros együttműködést kíván kialakítani.)

A másik vasárnapi befolyásos brit lap, a The Sunday Telegraph arról ad hírt, hogy a párizsi, az amszterdami és a brüsszeli tőzsde egybeolvadásából létrejövő Euronext tőzsde "komoly tárgyalásokat folytat francia bankokkal annak érdekében, hogy egy több mint 900 millió font értékű vételi ajánlatot tehessen a London Stock Exchange-nek".

A konzervatív brit lap tudni véli, hogy a Euronext vezetése Franciaország két legnagyobb bankjával, a Société Générale-lal és a BNP Paribas-val folytat tárgyalásokat arról, miként lehetne pénzügyileg megalapozni vételi szándékát. A Euronext áprilisban már az LSE elé terjesztette 50-50 százalékos egyesülési javaslatát, de az LSE vezetése anélkül, hogy tájékoztatta volna a részvényeseket, lesöpörte az asztalról a javaslatot. A Thes Sunday Telegraph értesülése szerint a City néhány nagy bankja nyomást gyakorol az LSE vezetésére azért, hogy kezdjen előzetes tárgyalásokat a Euronexttel és a New York-i Nasdaq-kel.

Sokuk meggyőződése, hogy az iX-egyesülés Frankfurttal hibás, és az LSE-nek most már meg kell vizsgálnia valamennyi ajánlatot azután, hogy az iX létrehozásáról szeptember 14-re tervezett szavazást elhalasztották.

(MTI)

Korábban:

Összeurópai harc a londoni tőzsdéért
2000. augusztus 30.

2000. szeptember 3. 15:09

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!