A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Fokozódó harc a londoni tőzsdéért

Vágólapra másolva!
A londoni értéktőzsde (LSE) vezetése parkoló- pályára tette a Deutsche Börsével való egyesülésre tett javaslatát, hogy felkészüljön az svéd OM Gruppen által előterjesztett ellenséges vételi ajánlat kivédésére. Eközben az Instinet, a Reuters részvénykereskedelmi szárnya és a három európai tőzsde egyesüléséből létrejövő Euronext közös vételi ajánlatot készít elő a londoni értéktőzsdére. Az LSE legnagyobb részvényese ugyanakkor a londoni határidős piaccal, a LIFFE-vel egyesülne.
Vágólapra másolva!

A Finacial Times szerint az LSE vezetése kész megvitatni a Deutsche Börsével való egyesülés elleni alternatív javaslatokat, ha azokat előterjeszti az ellenséges vételi ajánlatot tevő OM Gruppen. A svéd csoport a múlt hétfőn terjesztette elő ellenséges vételi szándékát az LSE részvényeseinek, miután előzőleg az LSE vezetése elutasította a stockholmi és a londoni értéktőzsde tárgyalásos egyesítésére tett kezdeményezésüket. A brit üzleti körök lapjának értesülése szerint az LSE vezetése tudatában van annak, hogy a Deutsche Börsével tervezett összeolvadása nem nyerte el a részvényesek támogatását.

A The Independent értesülése szerint az Instinet, a Reuters részvénykereskedelmi szárnya és a Euronext vezetése tényfeltáró tárgyalásokat folytat arról, hogy közös javaslatot tegyen az LSE megvételére. Ajánlatuk várhatóan felülmúlja az egymilliárd fontos értéket, míg az OM a múlt héten 900 millió fontnak megfelelő vételi ajánlatot tett.

A független brit napilap szerint ez a kezdeményezés nyitott ajtókra találna, mivel a híresztelések szerint az LSE vezetésének magas rangú tagjai sem elégedettek a Deutsche Börsével közösen tervezett iX-ügylet szerkezetével, és üdvözölnének egy olyan alternatív javaslatot, amely magában foglalna egy másik európai tőzsdét, valamint a Nasdaq amerikai értékforgalmazói piacot.

Don Crucikshank, az LSE vezetője jelenleg úgy véli, hogy a Euronext korábbi ajánlata, melyben a két tőzsde fele-fele arányban egyesülne, semmivel sem jobb, mint a Deutsche Börsével való fúzióra tett kezdeményezés. A Euronext vezetői úgy ítélik meg, hogy az Intstinettel megerősödve erősebb pozícióban lesznek, mivel meglesz a know-how az LSE számítógéprendszerének korszerűsítéséhez.

Eközben a londoni tőzsde második legnagyobb részvényese, a dél-afrikai Old Mutual biztosító társaság vezetője a LIFFE-vel, a londoni határidős és opciós piaccal való egyesülést szorgalmazta. Eric Anstee, az Old Mutual pénzügyi igazgatója The Daily Telegraph című lapnak adott interjújában azt mondta, hogy a London International Financial Futures and Options Exhange-dzsel való egyesülés megoldaná az LSE technológiai problémáját. Kijelentette: cége, amelynek több mint 600 ezer részvénye forog a londoni értéktőzsdén, nincs meggyőződve arról, hogy az LSE vezetése feltárta az összes lehetőséget, és értékes javaslatot képes a részvényesek elé terjeszteni.

(MTI)

Ajánlat:

LSE

Deutsche Börse

OM Gruppen

Korábban:

Összeurópai harc a londoni tőzsdéért
(2000. augusztus 30.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!