<P>Lázadás érik a londoni értéktőzsdén</P>

Vágólapra másolva!
Elsősorban a kisebb tőzsdetagok törekednek a londoni tőzsde (LSE) elnöke, Don Cruickshank és a vezérigazgató, Gavin Casey leváltására. A lázongó tőzsderészvényesek azt állítják, elegendő szavazatot tudnak összeszedni az e heti közgyűlésre szándékuk megvalósítására.
Vágólapra másolva!

A kisebb tőzsdetagok erősen ellenzik a frankfurti Deutsche Börsével tervezett, Cruickshank propagálta egy-egy arányú összeolvadást, mert úgy vélik, hogy egyéb feltételek előnytelenek a londoni piac számára, amely sok tekintetben "mégiscsak a legnagyobb a világon". Közben új, ellenséges felvásárlási ajánlatot is kaptak a stockholmi értéktőzsdét működtető OM Grouptól. Lapjelentések szerint számos tőzsdetag forgalmazó társaságnál viszont úgy vélik, hogy a vezetőség leváltásával vagy megerősítésével érdemes megvárni, míg az OM Group ajánlata hivatalossá válik.

Az OM Group várhatóan hétfőn hozza nyilvánosságra hivatalos dokumentumát az ajánlatról, amely egyelőre megakasztotta az iX néven tervezett londoni-frankfurli tőzsdeegyesítés folyamatát. A 800 millió fontos svéd ajánlat nélkül a londoni tőzsderészvényesek már a csütörtökre tervezett közgyűlésen szavazhattak volna a London-Frankfurt egyesülésről. Ehelyett most az a legvalószínűbb, hogy a közgyűlés jobbára a vezetőség szidalmazásával telik el.

Don Cruickshankot májusban választották az LSE elnökévé. Azóta egyvégtében lobbizik a frankfurti tőzsdével való egyesülésért. A kisebb tőzsdetagok azonban felróják, hogy nekik nem mondott elegendő részletet az egyesülés összes feltételéről. A kisebb tőzsdetagok elsősorban a fejlett technológiai részvények kereskedelmét és az úgynevezett alternatív piacot (AIM) féltik az egyesüléstől. Az AIM az LSE-piac kezdő cégek számára fenntartott része, kevesebb tájékoztatási kötelezettséggel.

A nagyságra negyedik londoni tőzsdetag Garban Intercapital vezetője, Michael Spencer vasárnap megírta a The Sunday Timesban, hogy az iX-terv bejelentése óta például vele senki sem konzultált a tőzsde magasabb vezetői közül. Spencer javasolta, hogy Cruickshankot váltsák le, a helyére válasszák meg a londoni határidőspiac (LIFFE) elnökét és inkább a LIFFE-vel egyesítsék az LSE-t. Más tőzsdetagok egyéb elképzeléseket is szellőztetnek: eszerint a legjobb lenne egy négyes parti: az LSE, az amerikai Nasdaq, a svéd OM Group és a LIFFE csoportosulása.

Az iX-egyesülés tanácsadójától az LSE oldalán, a Merrill Lynch amerikai befektetési banktól a múlt héten részletek szivárogtak ki egy tanulmányból, amely szerint az iX működési kilátásai kétesek, de akárhogyan is, a működési költségek - a tervezettel ellentétben - rendkívül magasak lesznek. A Merrill Lynchnél "összefüggésükből kiragadottnak" nevezték a sajtóban megjelent információkat, mindazonáltal ez sem növelte az iX-terv érdemét a londoni tőzsdetagok szemében.

(MTI)

Ajánlat:

LSE

Deutsche Börse

OM Gruppen

Korábban:

November elején indul a Newex tőzsde
2000. szeptember 7.

Fokozódó harc a londoni tőzsdéért
2000. szeptember 6.

Egyre több kérő a londoni értéktőzsdére
2000. szeptember 3.

Összeurópai harc a londoni tőzsdéért
2000. augusztus 30.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!