A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Franciaország

Átadta utolsó ajánlatát az EMI-Warner

Vágólapra másolva!
Könnyen lehet, hogy a Warner Music és az EMI tervezett egyesülése lesz az elmúlt tíz év 26. olyan ügylete, amely az Európai Unió antitrösztbizottságának aggályain vérzik el. Egyre több jel utal ugyanis arra, hogy a zeneipar eddigi legnagyobb, 20 milliárd dolláros fúziója nem megy át a bizottság versenyvizsgáján.
Vágólapra másolva!

Az EMI-Warner egyesülés megakadályozását javasolja az Európai Unió brüsszeli antitrösztbizottságának múlt heti belső irata. A brit EMI zenecég és az amerikai Time-Warner érdekeltségébe tartozó Warner Music vezetői azonban még nem adták fel a reményt: tegnap este átadták nagy engedményeket tartalmazó végső ajánlatukat. Ezzel igyekeznek meggyőzni a bizottságot arról, hogy a keletkező cég piacuralmi pozíciójával kapcsolatos aggályai alaptalanok.

A brüsszeli szervezet szerint a EMI-Warner zenekiadó és forgalmazó cégként is veszélyeztetheti az egészséges piaci versenyt. A jelenlegi 5 nagy zeneipari cég leendő legnagyobbja ráadásul túlnyomó részesedést szerezhet a kialakulóban lévő online zenepiac és az internetes forgalmazásban is. Tovább súlyosbítja a bizottság szerint a helyzetet, hogy már csak 4 főszereplője lenne Európa zeneiparának. Ez növelné az úgynevezett "közös monopólium" létrejöttének esélyeit, azaz, hogy együttesen a piac 80 százalékát ellenőrző vállalatok verseny helyett megállapodást kössenek egymással.

Sajtóinformációk szerint az átadott iratokból kitűnik: a cégek jelentős engedményeket is hajlandóak tenni a fúzió érdekében. Így például vállalnák, hogy csökkentik piaci részesedésüket Dániában, Francia- és Spanyolországban, lemondanak egyes lemezkiadási érdekeltségeikről, és a nemzeti szerzői jogvédő irodák által meghatározott szerzői díjakhoz tartják magukat. Ígérgetik a "terjesztési rendszer radikális átalakítását" is. Ez elemzők szerint arra vonatkozik, hogy a születő óriás befejezné a CD-k, bakelitlemezek és kazetták tényleges gyártását, s kihelyeznék e feladatot egy másik céghez.

Dóra Melinda Tünde

(Népszava)

Ajánlat:

EMI

Korábban:

Európa nemet mondhat az EMI-Time Warner fúzióra
2000. szeptember 18.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!