A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Franciaország

AOL-Time Warner: a riválisokat kérdezik a bizottságok

Vágólapra másolva!
Megbukhat az európai és amerikai trösztellenes bizottságokon a világ eddigi legnagyobb fúziója. Több jel is arra utal, hogy a bizottságok ferde szemmel néznek az egyesülési tervre, s kemény feltételek szabásával megakadályozhatják. Sok vállalat és szakértő viszont úgy véli: a bizottságok döntései nem alkalmazkodnak a globális piac és az új gazdaság elveihez.
Vágólapra másolva!

Egyre több kétség övezi, hogy megvalósul-e a világ legnagyobb fúziója, az America Online (AOL) és a Time Warner mintegy 130 milliárd dolláros egyesülése. Ezt ugyanis csak igen kemény feltételekkel engedélyeznék a versenybizottságok. Az Egyesült Államok és az Európai Unió trösztellenes bizottságai úgy vélik, a létrejövő óriásvállalat könnyűszerrel a médiapiac egyeduralkodójává válhatna. Szinte bizonyos viszont, hogy az óriáscégek gigászi nászáról születő döntés fordulópont lehet a tröszt fogalmának kezelésében is.

Az antitrösztbizottságok a médiacégek versenytársainak meghallgatásával igyekeznek felmérni az egyesülés veszélyeit. Ám, mint több szakember is megjegyezte, a rivális cégeknek eleve az az érdeke, hogy ne jöjjön létre ilyen fúzió. Úgy tűnik, az Újvilágban és Európában egyaránt a még kialakulóban levő internetes piacot féltik leginkább. Jelenleg a területi telefonszolgáltatókkal konzultál az amerikai antitrösztbizottság (FTC) arról, hogy kisajátíthatja-e a nagy sebességű internetszolgáltatási piacot az AOL-Time Warner. A cégek válasza: igen. Ugyanis az AOL, a kontinens legnagyobb internetszolgáltatója könnyűszerrel a nagy sebességű távközlési vonalak uralkodójává tehetné a Time Warnert, ha kizárólag annak kábeltévé-hálózatát támogatná. Igaz, Steve Case, az internetes vállalat vezérigazgatója már júliusban megígérte: többféle csatornán keresztül kívánja szolgáltatásait szállítani. Az amerikai antitröszt-bizottság azonban a digitális béreltvonal- szolgáltatatókkal való tanácskozás nyomán azt fontolgatja, hogy ezt kötelezővé teszi a cég számára.

Könnyen előfordulhat, olyan feltételeket szabnak a versenybizottságok, hogy a vállalatokban végül is felmerül a kérdés: érdemes-e egyáltalán megvalósítani a fúziót? Ez történhet a brit EMI és a Time Warner érdekeltségébe tartozó Warner Music egyesülési törekvésével is. Múlt héten ugyanis átadták végső ajánlatukat az unió bizottságának - nyilatkozataik szerint ennél több engedmény mellett már nem érné meg nekik a fúzió.

A megszaporodott engedélyeztetési eljárások és perek során azonban mind nagyobb kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy helyesen járnak-e el a bizottságok a fúziók ügyében. Sok vállalat szerint kiszámíthatatlanná váltak döntéseik, s ez kedvezőtlenül befolyásolja a piaci viszonyokat. Ám nem könnyű a dolguk - mondta lapunknak Csáki György, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezető kutatója. Ha ugyanis engedélyeznek egy ilyen volumenű üzletet, óriási a kockázat, hogy a cég tényleg monopolhatalommá válik. Ha viszont nemet mondanak, lehet, hogy a vállalat nem tudja megállni helyét a világpiaci versenyben - magyarázta. A globalizáció következtében értelmetlenné válik a belső (például nemzeti) és a külső piac megkülönböztetése. A fúziókat sok egyéb mellett az is indokolja, hogy jobban megéri működő, fejlett vállalatot átvenni, mint újat alapítani. Ugyanis piaci része, tapasztalatai és eszközbeli vagyona is jelentős előnyt jelenthet kiélezett versenyhelyzetekben. Valószínűleg egyetlenegy dolog vethetne véget annak, hogy a fúziók révén 4-5 nagy cég uraljon egy-egy iparágat: egy világméretű válság - hangsúlyozta a GKI kutatója.

Dóra Melinda Tünde

(Népszava)

Ajánlat:

America Online

Time Warner

Korábban:

Átadta utolsó ajánlatát az EMI-Warner
2000. szeptember 21.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!