Az OM Gruppen meghosszabbítja ajánlatát a londoni tőzsdére

Vágólapra másolva!
A svéd OM Gruppen kedden három héttel meghosszabbította kötelező ajánlatát a londoni értéktőzsdére (LSE), és közölte, hogy eddig a londoni tőzsdetársaság részvényeinek 1 százalékát szerezte meg.
Vágólapra másolva!

A stockholmi értéktőzsdét birtokló és technológiáját szolgáltató OM Gruppen részvénytársaság három hete tett ellenséges ajánlatot az LSE-re, látva a tavasz óta tervezett London-Frankfurt tőzsdeegyesítés - az iX program - elakadását a londoni tőzsderészvényesek kifogásain. Korábbi nemhivatalos ajánlatát az LSE vezetése elutasította, ezért kötelező ajánlatával a svéd csoport már egyenesen az LSE részvényeseihez fordult - vagyis az LSE vezetésével szemben "ellenséges" ajánlatot tett. Erre tekintettel az iX tőzsde tervét mind Londonban, mind Frankfurtban jégre tették egyelőre, de a svéd ajánlatot a londoni tőzsdevezetés hivatalosan is elutasításra ajánlotta a részvényeseknek.

- Amikor megtettük ajánlatunkat, tudtuk, hogy bonyolultak a problémák, ezért nem is vártuk ajánlatunk különösebben jelentős elfogadását ebben a szakaszban. Mindazonáltal haladást értünk el tárgyalásainkon az LSE részvényeseivel és ügyfeleivel. Ma már elismerhető, hogy a mi ajánlatunk az egyetlen igazi lehetőség a londoni értéktőzsde és technológiája, vezetési módszere és szolgáltatásai átalakítására - mondta kedden, a hosszabbítást bejelentve Per Larsson, az OM Gruppen vezérigazgatója.

A megszerzett 1 százalék 300 ezer részvényt jelent, és ebből 200 ezer közvetlenül a Lazard értékforgalmazó csoportnál van, amely "együttműködik" az OM Gruppennel - közölték még a svéd tőzsdetársaságnál.

Larsson felhívta az LSE részvényeseit, hogy október 19-i közgyűlésükön szüntessék meg az egy befektetőre vonatkozó legfeljebb 4,9 százalékos tulajdonlási korlátot. A korlátozás megszüntetését az LSE vezetése is támogatja, abból a megfontolásból, hogy "nem kíván a 4,9 százalékos korlát mögé bújni", hanem érdeme alapján akarja visszaverni az OM Gruppen szerinte túl olcsó és komolytalan ajánlatát.

Az OM Gruppen 0,65 új saját részvényt és 7 fontot kínál egy-egy LSE-részvényért. Ez eleve 808 millió fontra értékelte a londoni tőzsdét; az árfolyamváltozások miatt az ajánlat jelenlegi értéke 820 millió font.

(MTI)

Ajánlat:

LSE

Deutsche Börse

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!