London új technológiai piacot nyitna

Vágólapra másolva!
Az "új gazdaság" vállalkozásainak európai "növekedési" részvénypiacot nyitna a londoni tőzsde, versenyt teremtve ezzel a frankfurti és a párizsi tőzsde hasonló szekcióinak, a Neuer Marktnak és a Nouveau Marché-nak is - közölte hétfőn a Financial Times. A lap szerint a londoni tőzsde vezetése e lépéssel is elejét akarja venni a svéd OM Gruppen, a stockholmi tőzsdét működtető vállalkozás ellenséges akvizíciós próbálkozásának, amelyet a csoport az LSE-re tett.
Vágólapra másolva!

Az új technológiai cégek frankfurti részvénypiaca, a Neuer Markt londoni versenytársának létrehozásával az LSE gyakorlatilag kizárná a frankfurti tőzsdével közös újabb vállalkozás esélyét is - véli a Financial Times. Az LSE és a Deutsche Börse - Frankfurt üzemeltetője - iX néven páneurópai értékforgalmazói platform életre hívásával próbálkozott, a terv azonban elsősorban az LSE részvényeseinek ellenállásán néhány hete megbukott. A londoni tőzsde vezetősége hivatalosan azzal indokolta az iX-terv jegelését, hogy az OM ellenséges akvizíciós tervének visszaverésén kell dolgoznia.

Az OM Gruppen szóvivője hétfőn Stockholmban - egy előző napi londoni sajtóhírt kommentálva - azt mondta, hogy cége számára folyamatosan adott az LSE-re tett ajánlat "felülvizsgálatának" lehetősége. Az Independent on Sunday híre szerint a svéd csoport eredeti ajánlatát megkétszerezve immár 1 milliárd font feletti összeget készül ajánlani az LSE részvényeseinek. Az OM jelenlegi ajánlata 7 font készpénz és 0,65 OM-részvény minden LSE-részvényért.

Az új londoni piac - European Growth Market - Don Cruickshank LSE-elnök ismertetése szerint valójában nem új, elkülönült kereskedési platform lenne, hanem az LSE egyik szekciójaként működne, az eddigi két technológiai szekció, az AIM (Alternative Investment Market) és a tavaly létrehozott techMark új név alatti egyesítésével.

Alapkezelők és elemzők hétfőn egyöntetűen kétségeiknek adtak hangot az új vállalkozással kapcsolatban - írta a Reuters. Az idézett szakértők szerint az LSE utóbbi időkben nagy nyilvánosságot kapott vezetésbeli problémái elrettenthetik a piaci szereplőket, akik egyébként is már lekötötték magukat az olyan vezető növekedési piacokon, mint a Neuer Markt vagy a Nouveau Marché, amelyek teljesítménye egyaránt meghaladta az idén az amerikai technológiai OTC-platformét, a Nasdaq-ét. Az egyik idézett kontinentális európai alapkezelő szerint kétséges, hogy a European Growth Market hogyan lesz képes a kontinensről vállalatokat vonzani, amikor a helyi cégeknek egyértelmű választást kínál a Neuer Markt és a Nouveau Marché.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!