A Moody's javította Magyarország besorolását

Vágólapra másolva!
A Moody's nemzetközi hitelminősítő kedden Baa1-ről A3-ra emelte a magyar szuverén devizakötvények és a devizabankbetétek osztályzatának felső határát. Ennek megfelelően az MNB és a magyar kormány kint lévő devizakötvényeinek besorolása A3-ra javult. A besorolás kilátása stabil.
Vágólapra másolva!

A javítással a szuverén magyar besorolás a közepes befektetői B kategóriából az elsőrendű A osztályzati csoportba került át. Az A3 ennek alapfoka.

A kiadott indoklás szerint Magyarország gazdasági teljesítményét az erőteljes növekedés, a felívelő export, s szilárd beruházási háttér jellemzi, ami csökkenti az egységnyi munkaerőköltséget, növeli Magyarország piaci jelenlétét az EU nagy hozzáadott értéket termelő szektoraiban, és javítja a folyó fizetési mérleget. A költségvetés helyzetében folytatódik a lassú javulás, s a maginflációs trend változatlanul lefelé mutat - áll a Moody's keddi közleményében.

A hitelminősítő szerint az általános konszenzus az, hogy Magyarország teljesít a legjobban a közép- és kelet-európai térségben a szerkezeti reformok és az uniós harmonizáció terén. Középtávon a Moody's a magyar szuverén adósi elemzéseiben a közszféra reformjára, a monetáris és az árfolyampolitikára koncentrál - áll a jelentésben.

A Moody's előzetes lépésként április 10-én jelentette be, hogy pozitívra változtatta a magyar szuverén küladósság addig stabil kilátását. A pozitív kilátás már a felminősítés valószínűsítését jelenti, jóllehet a Moody's illetékesei akkor még óvakodtak annak megjósolásától, hogy erre mikor kerülhet sor.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő - a Fitch és a Standard and Poor's - listáján a magyar szuverén devizaadósság a Moody's Baa1-es osztályzatának megfelelő BBB plusszal szerepel. A nemzetközi hitelminősítői ipar legnagyobb európai háza, a londoni Fitch a magyar szuverén minősítés felülvizsgálatának "végső szakaszában jár", ami azt jelenti, hogy "valamilyen minősítési lépés" a következő néhány hétben várható - mondta kedden az MTI-nek Londonból James McCormack, a Fitch szuverén minősítésekért felelős igazgatója.

A Fitch szeptember 21-én jelentette be, hogy pozitív kilátást adott a BBB plusz szintű magyar szuverén adósi besorolásra. Arra a kérdésre, hogy pontosan milyen minősítési lépés várható a ház részéről, McCormack a Fitch hivatalos álláspontját ismertetve csak annyit mondott, hogy a pozitív kilátás "50 százalék esélyt ad 18-24 hónapon belül" a minősítés változtatására.

Az amerikai Standard and PoorÍs londoni irodájának illetékes igazgatója, Konrad Reuss a cég várható lépését firtató kérdésre azt mondta, hogy a S and P már egy éve megadta a pozitív kilátást a magyar devizaadósság BBB plusz fokozatú besorolására, ami azt jelenti, hogy középtávon valószínű a besorolás javítása. Reuss szerint a Moody's osztályzatjavítása után is "marginális a különbség" a két cég által érvényben tartott magyar szuverén besorolás között, különös tekintettel arra, hogy a Standard and Poor's pozitív kilátással tartja nyilván a minősítést (a Moody's új osztályzatának kilátása stabil).

Reuss szerint a magyar gazdaság és a közszféra fejleményei továbbra is alátámasztják a besorolás pozitív kilátását, s jó esély van arra, hogy e kedvező folyamatoknak rövid- vagy középtávon felminősítés lesz az eredménye. Közelebbi időpontbecslést a szakértő nem adott, de kiemelte: a pozitív kilátás már egy éve érvényben van, ami azt jelenti, hogy Magyarország "bőven belül van azon az időkereten", amelyen belül a felminősítés valószínűsíthető. Hozzátette: a középtáv a Standard and Poor'snál általában 1-3 éves időtávot jelent.

(MTI)

Ajánlat:

Moody's

Standard and Poor's

Fitch

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!